Veszprém új kultúrbisztrót, az EKF Önkéntes Program pedig új nevet és szlogent kapott

Lassan, de biztosan közeledünk 2023-hoz, így egyre aktívabbá és láthatóbbá válik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. tevékenysége is. 

Lassan, de biztosan közeledünk 2023-hoz, így egyre aktívabbá és láthatóbbá válik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. tevékenysége is. Az EKF egyik alapkövét képező Önkéntes Program már idén elindul, a lelkes, tenni akaró városi lakosokkal már most nyáron találkozhatunk az Utcazene Fesztiválon és a Filmpikniken is. A belvárosi utcaképet fejlesztő program is elstartolt, hiszen megnyitott a Papírkutya, Veszprém legújabb kultúrbisztrója.

„Szeretnénk, ha valóra válna a veszprémi lakosok egyik régi álma, hogy ne csak egy-egy rendezvény erejéig teljen meg élettel a veszprémi várhoz vezető út, vagyis az Óváros tér és környéke. Azt a problémát azonosítottuk, hogy ezen a területen a pontszerű fejlesztések nem működnek, így elindítottuk az Utcakép Fejlesztési Programunkat, aminek segítségével olyan egységek létrejöttét támogatjuk, amelyek hozzájárulnak a tér miliőjének a javulásához és megtöltik azt élettel. A belvárosban évek óta üresen álló üzlethelyiségeket olyan funkciókkal szeretnénk ellátni, melyek eddig hiányoztak a város palettájáról, viszont hozzásegítik Veszprémet az európai desztinációvá váláshoz. Galériákat, kávézókat és könyvesboltokat álmodunk ide, amiket szívesen látogatnak a helyiek és az idelátogatók is.” - mondta Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa. 

A program első lépéseként jött létre a Papírkutya az egykori Veranda helyén, a Szabadság téren. A kultúrbisztró üzemeltetőit pályázat útján választották ki még 2019-ben. A nyertes pályázók szerződésben vállalták, hogy a hét minden napján nyitva tartanak, reggelit, ebédet és vacsorát kínálnak 23 óráig, valamint azt, hogy vegetáriánus fogásokat is tartanak az étlapon. A helyszín az EKF kulturális programjait is be kell, hogy fogadja, de saját koncerteket és kiállításokat is szerveznek.

A Papírkutya megnyitása után hamarosan újabb, az utcaképet pozitív irányba befolyásoló pályázatokkal jelentkezik majd az EKF csapata. 

Nevet és szlogent kapott az EKF Önkéntes Programja 

A sikeres EKF programok egyik legfontosabb eleme Európa szerte az önkéntesség. Veszprémben is felismerték ezt a lehetőséget, és kiemelt figyelmet szentelnek a programnak az önkéntességben rejlő közösségépítő és szemléletformáló erő miatt.

“Nyilvános pályázaton kerestünk nevet és szlogent a programnak, mivel ezzel a lépéssel is szerettük volna bevonni a város és a régió aktív és kreatív közönségét. Több mint száz javaslat érkezett a felhívásunkra, amit kiváló eredménynek tartunk. Jó látni, hogy az önkéntesség témája ilyen sok ember gondolatait indítja be. A zsűri a " " szlogent választotta győztesnek, amit Köller Tamás nyújtott be a pályázatra. A nyertes szlogenhez nem találtunk megfelelő nevet a pályázatok között, így a végeredményből inspirálódva a program a " " nevet kapta.” - folytatta a kormánybiztos. 

Önkéntes Program - Ragyogók

A zsűri az értékelés során kiemelte, hogy a szlogen mondanivalójában különösen jól illik az Európa Kulturális Fővárosa projekt arculatához, melyben a szikrára, ragyogásra utaló motívum központi szerepet játszik.

A Ragyogók csapata már idén nyáron megkezdi a munkát, elsőként augusztusban az Utcazene Fesztiválon, majd szeptember elején a Filmpikniken teljesítenek szolgálatot Veszprémben és Balatonfüreden is. A jelentkezők regisztrációja hamarosan elindul az EKF program weboldalán.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 16 óra 59 perc 25 másodperc
van hátra a megnyitóig!