VeszprémFOLK: élő folklór, magyar hagyományok, világzene, közös tánc három napon át

Népzenei és világzenei ünnepi kavalkád, a néptánc jeles napjai Veszprémben szeptember 15. és 17. között a Csík zenekarral, Szalóki Ágival és Bognár Szilviával, a Háromszék Táncegyüttessel, a Góbé zenekarral és rengeteg – összesen 23 - neves fellépővel.

Ez annak a rendezvénysorozatnak az esszenciája, amely a hétvégén 3 napon át ismét mozgásba hozza Veszprémet. Európa Kulturális Fővárosa újra szeretettel várja a hagyományok, a világzene, a népzene és a néptánc szerelmeseit történelmi központjában és a várnegyedben: 4 helyszín, 4 színpad, 3 nap az Óváros téren, a Városháza előtti téren, a Szentháromság téren és a Dubniczay-palota udvarán.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program zenei koncepciója mentén olyan projekteket valósít meg, illetve ösztönöz és támogat, amelyek, a régió zenei rendezvénypalettáját színesítik innovatív ötleteikkel vagy műfaji különbözőségükkel, lehetőleg a túlzsúfolt nyári főszezonon túlnyúlva. Ebbe a sorba illeszkedik a VeszprémFOLK is.

A VeszprémFOLK történelmi kulisszák között, újszerű köntösben, hamisítatlan városi környezetben kelti életre a népzene, a néptánc és a népművészet hagyományait, zenével és tánccal, vidámsággal és komolysággal, humorral és áhítattal töltve be a folyamatosan megújuló kulturális főváros „ragyogó” központját. A rendezők a tipegőktől az aranykorúakig mindenkit invitálnak a szeptember közepi belvárosi eseményre, sőt, a programok jelentős részében igyekeznek be is vonni a közönséget a táncba, az éneklésbe, a hagyományos ritmusok és rítusok bűvöletébe. Különleges élményt jelenthetnek a nagy nevű előadók késő esti koncertjei után kezdődő éjszakai táncházak, amiknek az Óváros tér és a Dubniczay-palota udvara szolgál párját ritkító helyszínéül.

A három napon át tartó rendezvénysorozatot Vastag Richárd, a fesztivál programigazgatója és Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programigazgatója ajánlotta a sajtónak. 

Mike Friderika elmondta, a VeszprémFOLK fesztivál egy új színfolt lesz a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényeinek sorában. A fesztivál programjai elsősorban a családokat szólítják meg, és rendhagyó terek is szerepet kapnak a fesztiválon. Kiemelte, hogy a szezont meghosszabbító rendezvényen az egész Bakony-Balaton régió képviselteti magát. A programokat Vastag Richárd ismertette részletesen.

A VeszprémFOLK a népzene és néptánc szerelmeseinek éppúgy különleges élmény lesz, mint azoknak, akik még csak most ismerkednek a folklórral.  A három napos programsorozat minden egyes rendezvényét áthatja az élő népművészet, a hagyományőrzés és a „tiszta forrás” gazdagsága. 

Az első, pénteki nap koncertekkel indul: Veszprém vármegye fiatal népdalénekesei és hangszeres zenészei lépnek fel az Óváros téren. Ők azok, akik őrzik és ápolják a Balaton-felvidék népzenei kincsét, de más tájegységek dalait is előadják. Világzenét hallhatunk Csoóri Sándor és az Ötödik Évszak zenekar jóvoltából, majd a populárisabb vonulatot képviselő, a népzenét poppal, rockkal, bluessal, jazzel színesítő Góbé zenekar fellépésével folytatódik az este. A napot a Csík zenekar koncertje, ezt követően pedig a Rézeleje Fanfárosok éjszakai muzsikájával moldvai csángó táncház zárja. 

A szombat mindenekelőtt a családok napja lesz: ekkor rengeteg gyermekeknek szóló programra invitálják a közönséget. 

Délelőtt Paár Julcsi és zenekara mutatja be Rókatánc című műsorát, majd déltől kora estig Veszprém vármegye gyermek, ifjúsági és felnőtt táncegyüttesei mutatkoznak be. 

Az előadók nem csak színpadi bemutatóval lépnek fel, velük együtt, a népzenei dallamokra az érdeklődők is táncra perdülhetnek, hiszen mindegyik előadás táncházzal zárul. 

Az esti órákban Korpás Éva világzenei koncertjét követően a vármegyei táncegyüttesek mezőségi táncházra várják a táncos lábúakat Kalász Máté és bandája kíséretével, majd a jelenlevők Balatoni Katával belekóstolhatnak az „Így tedd rá!” táncos gyermekoktatási programba is. 

Este a székelyföldi Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című műsora elevenedik meg, a társulat először mutatja be ezt az előadást Magyarországon.

A napot Szalóki Ági és Bognár Szilvia szakrális és népzenei koncertje, majd az éjszakai órákban a Hungarian FolkEmbassy egészen különleges táncháza zárja egy egészen különleges helyszínen: a Dubniczay-palota udvarán. 

Vasárnap a szervezők az Óváros térre várják a családokat és a gyerekeket: Ricsi bácsi játszóháza, a Nemzeti Művelődési Intézet kéz-míves foglalkozásai és a Kabóca bábszínház előadása zárják a fergetes három napos programot. Mindeközben az érdeklődők „folklorizálódott” irodalmi műveket hallgathatnak meg Battyányi-Nagy Annamária előadásában a Papírkutya kávézóban.

A sajtótájékoztatón Polgári István, a V-Busz ügyvezetője elmondta, hogy a fesztivált megelőző két napon a program egy igazi kuriózummal egészül ki: a helyijáratos buszok némelyike „átváltozik” V-FolkBusszá, a rajtuk utazók már ekkor rögtönzött kiselőadásokon találkozhatnak a zenészekkel, népdalénekesekkel, sőt mesemondó buszok is fognak közlekedni a város útjain. 

„A három napos fesztiválon az autentikus népzenétől a világzenéig bemutatkozik a Kárpát-medence folklórkincse és sok kiváló előadója. A lokális értékeket is őrizve és bemutatva a Veszprém vármegyei élő népművészet közösségei is aktívan részt vesznek a rendezvényen. A legfontosabb cél, hogy ne csak egy programot hozzunk létre, hanem együtt, közösen éljük át a néphagyományok, a folklór gazdagságát, szépségeit, hirdessük a népművészet értékeit, továbbadásának fontosságát mutassuk be” – vallja Vastag Richárd, a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus, a VeszprémFOLK főszervezője.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!