Visszaadni a veszprémieknek a várat - az Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújul Veszprém egyik legfontosabb kulturális tere

Kulturális események minden talpalatnyi helyen: újabb ikonikus veszprémi épület felújítása és bővítése indult meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, hogy a Várkertben az egykori Várkert étterem a Simoga-ház melléképületének átalakításával egy három szinten működő multifunkcionális létesítményként gazdagítsa Veszprémet.

A Veszprémi Várban, a Vár u. 17. alatt található az egykori Simoga-ház barokk-kori melléképülete, az istállóépület, amely az elmúlt évtizedekben "Várkert étteremként" üzemelt. Az országosan védett műemlék épületet 1985-ben kibővítették egy kisebb, lapostetős épületrésszel. Az étterem bezárása óta az épület üresen állt, ezzel párhuzamosan állaga folyamatosan romlott. Az udvar elburjánzott növényállománya sem segített a látványon. 

Az épületben hétfő délután tartottak bejárást, ahol Porga Gyula, polgármester, Müller Mihály, a VEB2023 EKF sajtófőnöke, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek, Schmidt István, a Veszprém 2030 Kft. munkatársa, valamint Kuti Attila, a kivitelező Kuti és Fia Kft. ügyvezetője vezették körbe a szép számú érdeklődőt, és mutatták be a fontos változásokat.

Porga Gyula arról beszélt, hogy – hasonlóan az egykori gyermekkórház és a Ruttner-ház felújításához – a Vár utca 17. megújítása során egy használaton kívüli épület újul meg és kap a korábbihoz képest új funkciókat.

Müller Mihály hangsúlyozta, hogy az ingatlan felújításával egy három szinten működő multifunkcionális létesítmény fogadja majd a látogatókat, amely a megújított zöldterületekkel együtt kíváló terepet nyújt majd a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat rendezvényeinek, az épületegyüttes pedig később - az EKF hosszú távú örökségeként - állandó kulturális helyszínként lesz jelen Veszprém mindennapjaiban.

Schmidt István, a Veszprém 2030 Kft. műszaki igazgatója elmondta, a munkálatok megkezdésekor régészeti feltárást végeztek a szakemberek, amelynek során számos hasznos információhoz jutottak a régészek, valamint többek között 13. és 16. századi pénzérmek is előkerültek.

Kuti Attila, a kivitelező cég ügyvezetője elmondta, a bontási munkálatokkal szinte teljesen végeztek, és a kert felőli oldalon megkezdődött az építési munka is, például újrafugázták a várfalat.

Szilvási Attila építész arról beszélt, hogy kellő alázattal és tisztelettel álltak neki az eredetileg 1700-as években épült ingatlan megújításának. Nobik Orsolya építésztársával együtt azt a fő célt tűzték ki maguk elé, hogy „a veszprémieknek visszaadni a várat”. A másik elképzelésük az volt, hogy a megújult épületet, és az azt övező négy udvart összekössék, és egy hangulatos „bóklászó helyet” hozzanak létre. 

Az épület földszinti bejárata felől egy összetett funkciójú lépcsőtérből lehet majd eljutni a kávézó részbe, a szalonba, a rendezvény- és kiállító terembe, valamint a boltíves, egylégterű pincébe. A megújuló zöldfelülettel, illetve előnevelt, nagy lombkoronájú fájával gazdagodó Simoga udvarból közvetlenül elérhető lesz az átalakított alsó függőkert. A legnagyobb változás az lesz, hogy a korábbi lapostetős építmény emeleti bővítéseként egy többfunkciós, a tervek szerint 70 fő befogadására alkalmas előadóterem várja majd a látogatókat.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megújuló épületegyüttesnek nem csak a legmodernebb technikával felszerelt előadóterme, de szinte minden talpalatnyi helye alkalmas lesz rendezvények, események megtartására. A kávézó - az alapvető funkciók mellett - tematikus beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók helyszíneként is hasznosítható, valamint képzőművészeti és fotókiállításoknak is alkalmas. Az épület pincéjében a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye kap majd helyet. A függőkert díszkertje egy intim hangulatú csendesebb pihenőterületként szolgál majd, de emellett alkalmi szabadtéri rendezvényekhez is ideális.

A megújított gyilokjáróval keretezett Tűztorony udvara egy mobil szabadtéri színpad bevonásával kisebb kulturális programok befogadására is alkalmas. A helyszínt betonelemekből készült nézőtér és padok teszik színesebbé a meglévő és újonnan telepített fákkal, kertépítészeti elemekkel, hangulatos világítással.

Veszprém új kulturális helyszínének terveit Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek készítették el, figyelembe véve a műemlék védelem sajátosságait, a terület beépíthetőségét, a tájépítészeti lehetőségeket és a zajhatásokkal járó esetleges problémákat. A kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás lefolytatása után a veszprémi Kuti és Fia Kft. kapott megbízást. A terület és az épület átalakítása és felújítása várhatóan 2023 májusában készül el, a projekt költsége nettó 2,2 milliárd forint.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!