XIV. Frankofón Filmnapok a FOTON-ban és az Agórában

kikapcsolódás

Veszprémben idén már két helyszínen zajlik a Frankofón Filmnapok: március 21. és 25. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által létrehozott FOTON Audiovizuális Centrumban és az Agóra Veszprém Kulturális Központ nagytermében lehet a legizgalmasabb új francia filmeket megnézni. A budapesti Francia Intézetben csaknem másfél évtizede indult sorozat Veszprémben is nagy sikerre számít: 6 film és bennük a legnagyobb francia sztárok – Monica Bellucci, Cécile de France, Vincent Macaigne, Guillaume Canet, Marie Drucker, Marion Barbeau, François Civil, Denis Podalydès– lesznek láthatóak a 14. Frankofón Filmnapok veszprémi öt napján.

A 14. Frankofón Filmnapok veszprémi programját a műfaji sokszínűség jellemzi: találhatnak benne az egész családnak szóló animációs filmet (ilyen a legjobb animációs Oscar díjra jelölt, és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok), francia romantikus életrajzi drámát, (Bonnard - Egy festő szerelme, amely a 19-20. század fordulóján élt festő Pierre Bonnard és múzsája, a nem csupán egyszerű modell életét mutatja meg), és a párizsi opera fiatal sztárjának kényszerből új utat kereső küzdelmét bemutató filmjét (Tánc az élet), amely egyszerre vígjáték dráma és táncfilm. 

Ez az első olyan rendezvény, amely a FOTON és az Agóra közös szervezésében és lebonyolításában valósul meg. Az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően mindkét intézmény a legkorszerűbb vetítő eszközökkel várja a filmkedvelőket, így a FOTON és az Agóra már keresi, hogy milyen filmes eseményeket tudnak majd közösen megszervezni.

A FOTON március 21-i vetítése egyben a megnyitó is, amelyen köszöntőt mond:

  • Porga Gyula, Veszprém polgármestere
  • Grégory de Andrade-Béziel, a Francia Intézet audiovizuális megbízottja
  • Neveda Amália, az Agóra Veszprém Kulturális Központ, igazgatója
  • Németh Rajmund, a VEB2023 EKF filmes területért felelős projektmenedzsere

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!