Zenei együttműködés Krems és Veszprém-Balaton EKF2023 között

Alsó-Ausztria tartományi kormányzatának kulturális szekciója élénk figyelemmel követi a Veszpém-Balaton2023 EKF-programsorozat ausztriai aktivitásait. Az elmúlt fél évben igen szoros és kiváló együttműködés alakult ki a tartományi kormányzat és a VEB2023 projekt ausztriai népszerűsítésén dolgozó személyek és intézetek között. Az elmélyült kapcsolatok hamarosan koncertsorozattal folytatódnak Veszprémben és Kremsben egyaránt. Az élénk kulturális együttműködés szélesítése érdekében a nagyközönség számára 2023. július 4-én egy újabb VEB2023 információs pont létesült Ausztriában, ezúttal az alsó-ausztriai Krems város szívében található Régiók Háza kulturális központban.

Alsó-Ausztria tartományi kulturális kormányzatának vezető képviselői, Nagy Andor ausztriai magyar nagykövet jelenlétében megállapodtak Méhes Márton kulturális igazgatóval, valamint a VEB2023 Zrt ausztriai képviselőjével Kovács Balázzsal, hogy a jövőben a zene segítségével még szorosabbra kívánják fűzni Alsó-Ausztria és Magyarország, illetve Krems és Veszprém közötti a kulturális, turisztikai és diplomáciai szálakat. Az elmúlt hónapokban előkészített megállapodás értelmében idén október 17-én a veszprémi Hangvillában osztrák művészek olyan Alsó-Ausztriához szorosan kötődő zeneszerzők műveiből adnak majd komolyzenei koncertet, mint F. Schubert, J. Haydn, E. Krenek vagy Gottfried v. Einem. A „zenei kultúrcsere” jegyében 2024. első felében pedig a kremsi Régiók Háza koncerttermében magyar dallamok csendülnek fel: népzenei, folklór elemekre épülő zenés estek és koncertek kerülnek megszervezésre veszprémi művészek előadásában. A „zenei kultúrcsere” fenntarthatóan kíván hozzájárulni Krems és Veszprém városok egyre szorosabb kapcsolatainak hosszú távon való elmélyítéséhez, valamint a Duna-menti kulturális térben aktív szerepet játszó városok közötti hálózatok kiépítéshez. Az együttműködés Veszprém, mint az „UNESCO Zene-Városa” címet is viselő város számára kitűnő lehetőség arra, hogy a 2023-as EKF programévet követően is a nemzetközi figyelem központjában maradhasson.

Krems szívében is otthon van Európa Kulturális Fővárosa

Ausztria hazánk számára fajlagosan a legnagyobb küldő-piaca, ahonnan sok vendég érkezik kulturális motivációval. Az EKF igen jó hívó szó az osztrák piacon, 2010-ben Pécs esetében 320 százalékkal (!) nőtt az Ausztriából érkező vendégforgalom az akkoriban EKF-címet viselő dél-dunántúli városban. Az előzetes várakozások és foglalások alapján idén Veszprémben és a környék szálláshelyein is megugrott az Ausztriából érkező vendégek száma. Az osztrák utazók magyarországi költése pl. az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt, tavaly az év során 382 milliárd forintot, azaz naponta több mint 1 milliárd eurót költöttek hazánkban, amely az EU-ból származó turisztikai költésnek a negyede, az összes külfölditől származó kiadásnak pedig 17 százaléka. A VEB2023 Zrt. régiós megbízottjaikon keresztül az osztrák és dél-német piacon is aktív hálózatépítő és információs tevékenységet végez, hogy a programsorozat ismert és elismert lehessen a legjelentősebb küldő-piacainkon, valamint fenntartható módón pótlólagos látogatóforgalmat generáljon a kreatív kulturális- és turisztikai élménytérként pozícionált Veszprém-Balaton régióba.

A képen balról jobbra, Dr. Harald Froschauer (igazgató, KulturNÖ GmbH), Katka Krejcova (Land NÖ), Manuela Göll (Haus der Regionen, igazgató) Kovács Balázs (VEB2023 Zrt, különmegbízott), Dr. Nagy Andor nagykövet, Herrmann Dikowitsch (NÖ tartományi kormányzat kulturális szekciójának vezetője), Matthias Németh (Land NÖ), Dr. Méhes Márton (CHW, igazgató) az információs pont megnyitása alkalmából Kremsben.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!