Közösségi tervezés | Táborállás park

Augusztus 31-én már a meghirdetett délután 5 órai időpont előtt elkezdtek szállingózni az érdeklődők, hogy részt vegyenek a Táborállás parkról szóló közösségi tervezési alkalmon. A találkozót szabadtéren, az épület előtt felállított sátrak védelmében tartottuk, hiszen így bármikor vethettünk egy-egy pillantást a tervezési területünkre, ráadásul csatlakozhattak hozzánk az eredetileg nem hozzánk igyekvő járókelők is. 

Ahogy a bevezetőben a moderátorunk szájából elhangzott, egy hat alkalomból álló közösségi tervezés első találkozóján vehettünk részt. Röviden megismerkedtünk az előzményekkel – magával az EKF programmal, a Jutasi úti lakótelepre vonatkozó fejlesztési elképzelésekkel (például a „Loop”-pal, vagyis arról a 3,5 km-es futókörrel, ami az egész lakótelepet körbeöleli majd), illetve a nyár elején tartott kérdőívezéssel. 

A bevezető után a bemutatkozás következett, vagyis minden résztvevő mondott pár szót magáról és a környékhez fűződő viszonyáról.

Volt, aki a park tőszomszédságában álló házból érkezett, volt, aki a lakótelep más részéről, és olyanok is voltak, akik nem itt laknak, de munkájuk miatt nap mint nap átközlekednek a parkon.

Mivel a vártnál kevesebben jöttek el a találkozóra, az egyik legnagyobb csoportot az Agórások adták, akik természetesen nem csak magánemberként, hanem intézményként is aktívan használják a területet. 

Az első találkozó fő célja – egymás megismerésén túl – az volt, hogy a park használatáról, értékeiről és problémáiról tudjunk beszélni. Ezen a ponton segítségül hívtuk a kérdőívezés eredményeit, és egyesével helyeztük táblára az 526 kitöltő által mondott pozitívumokat és negatívumokat. Rögtön látható volt, hogy válaszaik helyenként ellentmondanak egymásnak.

Volt például, aki dicsérte, más kifogásolta a park tisztaságát. Volt, aki csendesnek, nyugodtnak, míg más hangosnak találta a parkot. A legtöbben a park zöldfelületeit tartották értéknek, viszont az egyik legnagyobb probléma pedig a parkolóhelyek hiánya volt – jelentősen ezek is csak egymás rovására bővíthető területek. A kérdőív tehát rámutatott olyan kérdésekre, amelyek mindenképp érdemes voltak a megvitatásra, úgyhogy el is kezdtünk beszélgetni ezekről.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy jelenleg a parkot leginkább átközlekedésre használják, és kevesen vannak, akik egy átlagos hétköznapon szívesen ülnének le itt. Ennek oka egyrészt a park „nyitottsága” – nem ad olyan védett teret, ami az ittmaradásra ösztönözne; másrészt a kérdőívben is megjelenő problémát, a hajléktalanok jelenlétét említették többen olyan tényezőnek, ami miatt nem szívesen töltenek itt több időt. Kivétel ez alól természetesen az az időszak, amikor az Agóra valamilyen rendezvény céljából használja a parkot, hiszen olyankor tényleg megtelik a park. Ilyenkor a rendezvények hangereje tud problémát jelenteni, és bár fél kilencnél nemigen tart tovább egyik rendezvény sem, a park megújulásával remélhetőleg a színpadot úgy tájolni, hogy az jelentősen csökkentse a visszhanghatást. A pihenőparki jellegnek az erősítése lenne a fő cél a résztvevők szerint, megőrizve az értékes növényállományt, és olyan intim, de átlátható parkot teremtve, amibe élmény lejönni a környékbeli házakból akár csak egy csöndes üldögélésre, olvasgatásra is. Ezzel az összegzéssel zártuk a találkozót.

A következő alkalmon már arról fogunk beszélgetni, hogy milyen funkciókkal, megoldásokkal lehetne elérni ezt a célt; illetve szó esik majd arról is, hogy milyennek kell elképzelni a „Loop”-ot.

Minden környékbelit bíztatunk, hogy jöjjön el szeptember 7-én 17:00-ra a Táborállás parkba, és szóljon bele a tervek alakításába!

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!