Cholnokyváros

A CHOLNOKYVÁROS a belvárostól délkeletre, a Veszprémi-fennsíkon fekszik, az Almádi úttól a Budapest útig terjedő területen.

A városrészt a belső körgyűrű [a Cholnoky utca] szeli ketté és kapcsolja össze a többi városrésszel. Az úttól keletre az 1970-es és 1980-as években barátságos, zöld környezetben épült panelházakat, oktatási és nevelési intézményeket, nyugatra egy-két szintes családi házakat találunk. A városrész elnevezését az 1990-es években a veszprémi származású íróról és földrajztudósról, Cholnoky Jenőről kapta. 

A Cholnoky-városrész közösségét a 2019-ben életre hívott Cholnoky-kerekasztal szervezi, amely egy informális közössége a városrészben tevékenykedő civil szervezeteknek, intézményeknek, valamint az önkormányzatnak. A városrészi zászlókat és sálakat Sótonyi Mónika őrzi és gondozza.

Címerének elemei a városrész névadójára utalnak: a Cholnoky portré sematizált profil rajza és a földgömb sziluettjének összeillesztésével született. Az ismétlődő, de jól elkülöníthető háromszögekből építkező hátterek egy finom utalást tesznek Veszprém kezdőbetűjére, mintegy az egészet összefogó konceptuális elem. A kék szín egy utalás Cholnoky Jenő Balatonnal kapcsolatos kutatásaira.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!