Füredidomb

A FÜREDIDOMB a város déli részén, a Balatonfüred és Balatonalmádi irányába vezető utak közötti dombon terül el. 

Családi és sorházai kivétel nélkül 20. századiak, a legdélebbi része az 1990-es években épült ki. Érdekesség, hogy itt haladt át az az 1969-ben megszűntetett vasútvonal, amely a mai vasútállomást (az akkori Veszprém külső pályaudvart) összekötötte a város belső területeivel és a Balatonnal. Az egykori Radnóti téri kisállomás épületében ma étterem működik. A Füredidombot a 20. század elején még – valószínűleg a vasút közelsége miatt is – elsősorban ipartelepnek szánták: itt kapott helyet a város kenyérgyára, sörpalackozója, TÜZÉP-telepe is, ezeket később elbontották és helyén négyemeletes lakópark épült.

A Füredidombon jelenleg még csak informális keretek között működik baráti kör, azonban a hivatalos egyesületté válás is folyamatban van. Az egyesület megalakítását szorgalmazó Molnárné Lakics Eszter és a városrész önkormányzati képviselője, Kovács Áron elmondták, hogy terveik között városrészi programok, civil fórumok szervezése, környezetvédelmi célok megvalósítása (például fa- és virágültetés) szerepel, illetve a nemrégiben létrehozott Mester utcai közösségi kert működtetése is feladatuk lenne. Szeretnék, ha igazi közösség formálódna ebben a fiatal városrészben, melynek nagyszerű jelképe lehet a megalkotott zászló és címer. Emellett a közösségi médiában is üzemel egy csoport, melyet szintén Kovács Áron hívott életre. Itt rendszeresen egyeztetik a Füredidombot érintő kérdéseket a helyi lakókkal.

A városrészi zászló és címer egyik alapelemét a városból a Balaton felé a dombra ívesen felkapaszkodó városi belső útszakasz jelenti, az út melletti stilizált lakóházak a családias, zöld lakóövezetre, a napkorong a napsütötte déli városrészre utalnak. Erre a zöldövezeti területre utal a zászló zöld háttérszíne is.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!