Jeruzsálemhegy

A JERUZSÁLEMHEGY a Vártól nyugatra eső dombon helyezkedik el. 

Fennsíkja az Angolkisasszonyok zárdájától (a mai Ipari Gimnázium és Szilágyi Erzsébet Általános Iskola) elnyúlik egészen a Séd-völgyéig. Meredek utcái a Takács-kerttől vezetnek le az Anna-térre és a Jókai utcára. Ez volt egykor a veszprémi reformátusok városrésze, ma már csak a református templom és környéke emlékeztet egykori lakóira. A 18. század közepétől a reformátusokon kívül itt találtak otthonra az osztrák tartományokból érkező német iparosok (Kupa utca és környéke), a városba betelepülő zsidó családok (első temetőjük a Szél utcában volt) és külön kolóniája élt itt a város nagyhírű muzsikus cigányainak (Jónás, Kiss, Orsolya stb.). A Jeruzsálemhegy városrész nyugati részén voltak azok a nevezetes márgabányák, amelyekben Laczkó Dezső a kavicsfogú álteknős kövületét megtalálta. Nagy értéke volt ezeknek a meszes márgaköveknek, mert az innen kibányászott kőből épült a város legtöbb középülete. Helyét mára feltöltötték, a Tűzoltó Laktanya és az Endrődi-lakótelep áll a helyén. 

Az itt lakó iparosok szerveződése volt az 1896-ban megalakult Jeruzsálemhegyi Petőfi Kör, amelynek az Ács utcában működő Zámbó János-féle vendéglő (ma Gesztenyés Söröző) adott otthont, s lett a városrész valóságos kulturszigetévé egészen 1947-es megszüntetéséig. Tagjának lenni rangot jelentett a veszprémiek körében. 1990 őszén indították újra a régi alapelvek szerint a Jeruzsálemhegyi Baráti Kört Vándorfi Győző, majd Heiter Sándor vezetésével. Civil szervezetként és alkotó közösségként azóta is a városrész értékeinek védelmét tekintik elsődleges céljuknak. Rendezvényeket, kirándulásokat, előadásokat szerveznek. A Malomkő utcában bérelt klubház, a régi Takácskert mellett a tagok által kialakított szabadidőpark szolgálja a kör tevékenységét.

A városrészi zászló és címer a Jeruzsálemhegyi Petőfi Kör százéves zászlójának alapelemeit (az eredetileg aranyszínű szegfűt) használja. Ez a régi jelkép került a többi címerrel alliteráló vonalas átdolgozásra. A zászló háttérszíne arany, az aranyszínű szegfűnek alapot adó kör és a V betűre utaló geometriai formák háttere zöld.                                                                                                                                                                                 

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!