Jutasi Úti Lakótelep

A JUTASI ÚTI LAKÓTELEP Veszprém Belvárosától és az Újteleptől északra lévő sík területen épült fel az 1970-es és 1980-as években. 

Délről a Munkácsy Mihály, keletről a Klapka György utca, északról az Aradi vértanúk, nyugatról a Jutasi (korábban Felszabadulás) út határolja, amely az Aranyos völgy mellett haladt és a középkori kereskedők útjaként is szolgált. 

A lakótelep alapkövét 1971-ben rakták le és az építkezés első üteme 1974-ig tartott, ekkor épültek meg a Munkácsy, Stromfeld és a Halle utca nyolcemeletes lakótömbjei, ekkor még a győri házgyárban készített panelekből. A lakótelep első lakói a Cserhát lebontott (szanált) családi házainak lakói és a balatonfűzfői gyártelep dolgozói voltak. A koncepció az volt, hogy egy házban egy községnyi ember lakását helyezzék el. 1975-ben megnyílt a veszprémi házgyár, a lakótelep építésének második és harmadik üteménél már helyben gyártott elemekkel dolgoztak. A lakásokkal párhuzamosan 1974-ben átadták a lengyel Bem és Báthory Iskolát és a NIKE támogatásával épült bölcsödét és óvodát, egy évvel később a Hőközpontot és a Barátságparkot. A telepen 1977 novemberében nyílt meg a Jutas ABC, ami akkor Veszprém megye legnagyobb élelmiszer-áruházának számított. A hetvenes években a lakótelepiek még közösséget alkottak, hiszen többségükben fiatal, sok esetben ugyanott dolgozó emberek voltak. A városrész életében az hozott komoly fordulatot, hogy a bérlőknek 1993-ban lehetőségük nyílt a lakások megvásárlására, amellyel sokan éltek is. Míg 1993-ban még 4677 bérlakás volt, addig ez a szám 1998-ra a töredékére, 552-re csökkent. Közben jelentősebb tulajdonosváltások is történtek, a lakók mintegy fele kicserélődött.

Ebben a többnyire tízemeletes panelházakból álló városrészben él Veszprém lakosságának több mint egyharmada, 18 ezer fő. A lakótelepen belül is vannak (az építés szakaszait tükröző) városrészek, a Stromfeld-, a Halle-, a Március 15-i és a Haszkovó-lakótelep. Ez utóbbiban alakult ki egy olyan cselekvő mag, akik közösséget építenek és hallatják hangjukat. Itt alakult meg 1997-ben Molnár Ernő vezetésével a Lokálpatrióták a Városért Egyesület, akik azon munkálkodnak, hogy az itt élők közérzetén javítsanak, köztéri padokat, parkolókat újítanak fel, májusfát, karácsonyfát állítanak a lakótelep közterületein. A városrész nyugalmát és biztonságát őrzi a Haszkovó Polgárőrség, ahogy a Haszkovó-lakótelep szépítésén és a közösség minél szélesebb körű bevonásán fáradozik a Virágzó Veszprém Egyesület Jung Edina vezetésével. Ennek érdekében hirdették meg a Virágos Veszprém programot, szerveznek ajándékosztást, főzőversenyt és futballtornát. Céljuk, hogy a városrészben alakuljanak régi-új közösségek, az itt élők – különféle rendezvények révén – ismerjék meg egymást, ne csak lakjanak a „panelrengetegben”, hanem éljenek is.

A Jutasi úti lakótelep városrészi címerében a következő elemek szerepelnek (fentről jobbra haladva): a hullámos vonalak az uszodára, jobb oldalon a fa motívum a zöld övezetekre (parkok, közeli kiserdő), az alsó mezőben a sematizált kézilabda a sportra, mint közösségformáló erőre és a lakótelepet építő VÁÉV-ÉPÍTŐK kézilabda csapatára tett utalás. A bal oldali mezőben a panelházak ritmusa jelenik meg felülnézeti képben.  A zászló háttérszínei Veszprém színeinek tónusváltozataiból épülnek fel, a szöget bezáró geometriai formák finoman utalnak Veszprém kezdőbetűjére.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!