Jutaspuszta

JUTASPUSZTA a vasútállomástól nyugatra található családi házas lakóövezet, az északi útgyűrű, vasúti átjárók és egy honvédségi terület ölelésében. Közel félszázan élnek a városrészben és mivel folyamatosan jönnek létre új utcák és házak, lakossága növekvőben van. 

Területe a honfoglalás óta lakott, nem véletlen, hogy elnevezése Árpád fiának Jutasnak a nevét őrzi. Jutaspuszta a középkortól a 20. század közepéig a veszprémi káptalan uradalma volt, ahol jól szervezett gazdaság – tehenészet, ménes, halastó, méhészet, gyümölcsös – működött. Az itt dolgozó cselédség munkáját intéző, erdőmérnök, gazdatisztek irányították. A puszta egykori életét, összetartó közösségét Kováts Sándor ny.iskolaigazgató rajzolta meg részletes pontossággal Jutaspuszta című könyvében. A városrész másik specialitása, hogy a jutaspusztai repülőtéren működött (1944. május 1. és 1945. április 22. között) a 101. „Puma” vadászrepülő osztály, amely Veszprém és környezetén kívül Budapest, Győr és a kelet-ausztriai területek biztonsága felett őrködött. A vadászpilóták egyéves jelenlétük alatt 2880 gépbevetést repültek, 280 ellenséges repülőgépet hatástalanítottak, amellyel a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó katonai egysége lett a magyar légvédelemnek. A több mint ötven hősi halált halt puma pilóta emlékét ma is ápolják Jutaspusztán, nem véletlen, hogy a „Puma” jelvény a városrész egyik szimbóluma lett.

Jutaspusztán aktív és összetartó közösség van, amelynek motorja a Jutaspusztáért Egyesület Adamecz Zoltán vezetésével. Figyelnek környezetükre, szemétszedési akcióiknak köszönhetően megtisztult a városrész környezete, a Séd patakrésze, a jutaspusztai temető. Fákat ültettek, ivókutat telepítettek a Kisréti utcai játszótérnél. A közösség összetartó erejét bizonyítja, hogy rendszeres egészségnapot tartanak előadásokkal, véradással, egészségügyi szűrésekkel, rendszeres programjaik a gyerekek Mikulás-ünnepsége, a júniusi Szent Iván-éji varázslat és az augusztusi Veszprémfalva Vigadalma. Jutaspuszta lakói ma az összetartó közösségnek köszönhetően a gondoskodás, a nyugalom és az összetartozás háromszögében élnek.

A városrészi zászló és címer egyik alapelemét az egykori 101. Puma vadászrepülő osztály jelképe, a pumafej adja. Mellette a pusztai létre tett utalás – a szántóföld és a napsütötte legelők – sematikus illusztrációja jelenik meg egy palást formában. A színek a zöld övezetre, Veszprémre és a Pumákra tesznek utalást.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!