Veszprém-Balaton 2023
  • Balaton Eye - Képzőművészet és dizájn

A VEB 2023 program képzőművészeti, fotóművészeti és dizájn projektjeiben létrejövő, bemutatásra kerülő alkotások és installációk a régió természeti és kulturális örökségét, mindennapi valóságát jelenítik meg. Projektjeinkben a fotó-, festő-, ipar-, szobor-, médiaművészet, installációs művészetek eszközeivel reflektálunk az itt élő emberekre, közösségekre, hagyományokra. Célunk a Veszprém-Balaton régió nemzetközi láthatóságú kulturális-kreatív térségként való pozicionálása a kortárs képzőművészet eszközeivel, illetve a régiónak, képzőművészetileg jelentős térségként való pozícionálása európai szinten is.  

Szeretnénk növelni az itt élő és alkotó művészek, képzőművészettel foglalkozó intézmények, szerveződések láthatóságát, látogatottságát. Fontosnak tartjuk a nemzetközi impulzusok befogadását, a látókör szélesítését. Kiemelten kezeljük a képzőművészeti edukációhoz kapcsolódó kezdeményezéseket. Innovatív megoldásokat alkalmazunk, amelyek olyan közönséget vonzanak korosztálytól függetlenül, akinek az érdeklődése túlmutat a hagyományos művészeti edukáció területein. 

Programunk eseményei, kiállításai, workshopjai reményeink szerint képesek lesznek megszólítani a fiatal (középiskolás, egyetemista) korosztályt is, valamint hosszútávon – tehát 2023 után is – fenntartható kezdeményezéseket indítanak el. Fontos szempont programjaink összeállítása során a szezonon-kívüliség, mivel szeretnénk, ha az egyébként is túlzsúfolt nyári időszak mellett tavasszal, ősszel és télen is minőségi képzőművészeti élményekkel gazdagodna Veszprém és a Bakony-Balaton régió. 

Az EKF Balaton Eye koncepciójában szereplő saját vagy koprodukcióban megvalósuló projektjei:

  • MŰVÉSZETEK HÁZA FUTURE LAB – a 2023-ban elinduló program médiaművészeti kiállításokra építve mutatja be a digitális technológiákat használó művészeteket, a fotográfiától a programozáson át a virtuális szemüveget használó 3D szabadkézi rajzig.  A veszprémi Művészetek Háza profilja gazdagodik - új technikai eszközök jelennek meg egy új multifunkcionális térben. 
  •  BABEL - A Balaton-felvidék természeti kerete ideális helyszíne egy land_art alkotásokból álló nagyobb lélegzetű eseménynek. Az EKF kreatív-kulturális stratégiájának szerves része a régió természeti adottságaira, a környezetre való reflektálás, amelynek a land_art, mint művészeti műfaj kiemelkedően releváns eszköze. Egy olyan nagyívű landart installációs és kreatív eseményt szervezünk, amely szellemiségben és tematikájában több EKF programhoz is kapcsolódik (pl. a Balaton ökológiai állapotát középpontba helyező Balatorium programunkhoz (lásd Kultúrtáj téma) vagy akár különböző zenei és gasztronómiai programokhoz.  
  • BOGLÁR’50 – 50 évvel ezelőtt a magyar underground művészet megmutatkozásának legkiemelkedőbb helyszíne volt a Galántai György által működtetett balatonboglári Kápolnaműterem. A magyar képző-és színházművészetnek, valamit konceptuális művészetnek a mára már klasszikussá vált alakjai mutatkoztak ott be, az EKF programsorozata erre a ’73-as nyárra reflektál.  
  • ARTISTS IN RESIDENCE -  Absztrakt, nonfiguratív, geometrikus művészet  - Nemzetközi  képzőművészeti  rezidencia program -a helyi művészeti hagyományokhoz, illetve a veszprémi Művészetek Házában bemutatott Vass-gyűjteményhez kapcsolódva. A kurzus folyamán Veszprémre és a Balaton régióra reflektálva a külföldi  és  magyar művészek dolgoznak együtt előzetesen meghatározott tematika szerint a festészet, szobrászat és a fényművészet eszközeivel.   
  • ARTISTS IN RESIDENCE  - Fotóművészet - Külföldi és magyar ismert képzőművészek, fotográfusok, akik a saját látásmódjukkal fogalmazzák/ták újra a EKF régiót. Az alkotások jelentős része a reflektált közegben, atipikus helyszíneken kerül bemutatásra . 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!