Projekt ismertető

A projekt célja és általános koncepciója:

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében infrastrukturális beavatkozások valósulnak meg a Jutasi úti lakótelepen - közösségi, szabadidős pontokkal (un. alközpontokkal) összekötött, 3,5 km hosszú futókör -, melynek kialakítása és funkcióinak meghatározása közösségi tervezéssel történik.

Célunk, hogy a megvalósuló beavatkozások a lakótelepen:

 • valós igényeken alapuló, társadalmilag elfogadott fejlesztések legyenek; 
 • támogassák a meglévő helyi közösségek kialakulását, megerősödését;
 • erősítsék a társadalmi kohéziót azzal, hogy feloldják az egyes érdekcsoportok közötti konfliktusokat, ezáltal hozzájárulva az EKF2023 pályázat „kulturális közösségépítés” törekvéséhez.
 • továbbá a lakótelepen megvalósuló, más, közösségi bevonásra épülő projektekkel összehangolva, egymást kiegészítve erősítsék a helyi identitás és kohézió erősödését.

A fenti célok elérésének érdekében egy olyan közösségi tervezési folyamatot indítunk el, melyben a lakótelepen élők megszólításával, aktív bevonásával tervezzük meg az infrastrukturális beavatkozásokat:

 • A tervezett futókörhöz kapcsolódó alközpontok funkcióinak meghatározása;
 • A funkciók meghatározását követően a funkciósémák kijelölése;
 • A tervvázlatok alapján javaslattétel a kiviteli- és engedélyes tervek elkészítéséhez.

1. Előkészítés

Ebben a szakaszban történik a projektterv elkészítése, a partnerekkel való egyeztetés, valamint egy lakossági kérdőív összeállítása. A kérdőív köztérhasználati, beavatkozási területekre és egészséges életmódra vonatkozó kérdéseket vet fel. 

2. Meghirdetés

Folyamatos online jelenléttel, figyelemfelkeltő táblák és plakátok kihelyezésével hirdetjük meg a projektet. Ebben a szakaszban zajlik a kérdőív felvétele és feldolgozása a lakosság körében. 
A kérdőívfelvétel időpontja: 2021. május 17. - július 5. Helyszínek: forgalmas csomópontok, pl. iskolák, üzletek, játszóterek, parkok közelében. A kérdőívek feldolgozása 2021. július 5. és 26. között történik.

3. Megvalósítás

Köztéri kiállítás készül a kérdőív eredményeiből, melyeket az alközpontokon helyezzünk ki. 
A köztéri kiállítás időpontja: 2021. július 26. – október 8. Helyszínei: Táborállás park, Kálvin János park, Deák Ferenc Általános Iskola előtti park.
Ezt követik a közösségi tervezési alkalmak a 3 alközpontra vonatkozóan, alközpontonként 6, vagyis összesen 18 alkalommal. A 6 tervezési alkalom tematikája:

 • Bemutatkozás, problémák, értékek, reflektálás a kérdőívre
 • A felmérés eredményei, vágyak, félelmek
 • Funkciók meghatározása az alközpontokon
 • Funkciósémák meghatározása
 • Területbejárás
 • Zárás, vázlattervek, koncepciók összegzése

A tervezési alkalmak időpontja: 2021. augusztus 30. – október 8. Helyszínei: Táborállás park, Kálvin János park, Deák Ferenc Általános Iskola előtti park.

4. Nyomonkövetés

Közösségi eseményeket, lakótelepi sétákat szervezünk (funkcióktól és a közösségi tervezéstől függően). Végül sor kerül a végleges tervbemutatóra kiállítás és workshop formájában.

A közösségi események időpontja: 2021. október 10. – 31. Helyszín: Jutasi úti lakótelep. 
A végleges tervbemutató időpontja: 2021. október 11. – 31. Helyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ.
 

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 50 nap 19 óra 46 perc 34 másodperc
van hátra a megnyitóig!