Közösségi tervezés | Deák Ferenc Általános Iskola előtti park | 6. alkalom

Október 7-én tartottuk a tervvéglegesítő alkalmat a Deák Ferenc Általános Iskola előtti parkban. A könyékbeliekből álló tervezőcsapatunk „törzstagjai” jöttek el, így a korábbi beszélgetéseinket folytatva kerekedtünk fel, hogy a tervezési területünket bejárva még egyszer, a helyszíneken ellenőrizzük az ötleteinket.

Az iskola előtti játszótér mellett ismét elmerengtünk a kerítés kérdéséről, és az vetettük fel, hogy nem lenne-e szerencsésebb a szél felőli északi oldalra sövényt ültetni. Megnéztük a játszótér eszközeit, a burkolat állapotát, és megállapítottuk, hogy talán némi átrendezéssel lehetne még ide is valamilyen eszközt elhelyezni. Arra jutottunk, hogy érdemesebb lehet ezen a részen felállítani a kisebbeknek szóló játékokat, míg az új játszóterületnél (a háromszög alakú füves részen) lennének a nagyobbak játékai, mert így a hangosabb gyerekek lennének távolabb az egyébként is visszhangos épületektől. 

Elsétáltunk a sportpályához is, ahol megnéztük a fiataloknak szánt területet. A pálya bejáratát és burkolatát cserélni kell majd, és úgy láttuk, hogy ping-pong asztalra – már csak a szinte állandó szél miatt is – valószínűleg nem lesz hely, viszont a mászófalat, a leülős részt a terület belső oldalára el lehet helyezni. Jó lenne lámpákat is tenni majd a pálya világítására, de fontos, hogy ezek helyesen legyenek beállítva, és ne világítsanak be a környékbeli lakások ablakain.

Innen átsétáltunk az óvoda mögötti park irányába. Közben megnéztük a járófelületeket, a két épületsor találkozásánál található ligetes zöldfelületet, majd felmentünk az óvoda mögötti sétányra. Itt végleg elvetettük azt a korábbi javaslatot, hogy a kötélcsúszdát ide telepítsük, mert az értékes kettős fasor mellett erre nem lenne lehetőség. Padot viszont el tudnánk képzelni erre a részre.

Ezután a játszóteret vettük szemügyre. Az eddigi észrevételeinket megerősítve az jutott még eszünkbe, hogy a természetes adottságokat kihasználva lehetne csúszdát létrehozni a terület kis kibővítésével, ami biztosan kedvencévé válna a környékbeli gyerekeknek. Megnéztük a kötélcsúszdát is, és megerősödött az a benyomásunk, hogy az eszköz kis javításával sokat lehetne javítani annak zavaró hanghatásán.

A játszótérrel szomszédos közösségi tér továbbra is tetszik nekünk, ezért annak változtatását nem javasoltuk – annyi merült csak fel, hogy érdemes lenne valamilyen növényt felfuttatni a meglévő pergolákra. Ezután átsétáltunk a Diósy u. épületének másik oldalára, megnéztük a közvilágítást igénylő ösvényt, majd visszaindultunk az iskola előtti parkhoz. Útközben benéztünk a futópálya iskola melletti „nyomvonalára”, és megállapítottuk, hogy a kerítés melletti kitaposás helyén lenne helye az új burkolatnak.

Az iskola elé visszatérve még beszéltünk arról, hogy kinek mely elemek a legfontosabbak a fejlesztés során, majd megköszönve az elmúlt hetek közös munkáját jeleztük még, hogy október végén várhatóan tartunk majd egy közös, a lakótelep többi részén zajló közösségi tervezést is magában foglaló tervbemutatást. Ennek időpontjáról később adunk majd hírt, reméljük, ekkor is minél többen eljönnek majd!

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!