Közösségi tervezés | Kálvin János park

Szeptember 1-én tartottuk az első tervezési alkalmat a Kálvin János parkban, témánk pedig a park használata és az értékek-problémák feltérképezése volt.

A délután 5 órakor kezdődő találkozón főként az idősebb korosztály képviselte a környékbelieket, de szerencsére ők is mélyreható ismeretekkel rendelkeztek a fiatalabbak által használt területekről.

A találkozó elején röviden beszámoltunk arról, hogy egy hat alkalomból álló tervezési program elején járunk, ami a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretein belül valósulhat meg.

Beszéltünk a Jutasi úti lakótelepre tervezett fejlesztésekről, így a 3,5 kilométeres futókörről, vagyis a Loop-ról, az infrastruktúrát pontszerűen javító fejlesztésekről, valamint arról a közösségi tervezési programról, ami három területen, a Táborállás parkban, a Kálvin János parkban és a Deák Ferenc Általános Iskola környékén valósul meg a következő hetekben.

Ezután a résztvevők bemutatkozása következett. A sajnos nem túl nagyszámú helyibeli érdeklődők főként a park körüli épületekből érkeztek, és közös jellemzőjük volt, hogy naponta akár többször is sétálnak a parkban – kutyát sétáltatnak, a barátokkal találkoznak, üldögélnek.

Szinte mindenkinek volt tapasztalata gyermekén vagy unokáján keresztül a játszótérrel vagy a gördeszka parkkal kapcsolatban is. Voltak azonban olyan látogatók is, akik messzebb laknak, de gyakran haladnak át a Kálvin János parkon.

A fentiek után talán nem meglepő, hogy bár minden résztvevőnek voltak kritikai észrevételei, mégis a parkkal való elégedettség dominált a beszélgetés során. Úgy tűnik, a park arányai, zöldfelületi borítottsága, az ösvények vonalvezetése alapvetően megfelelő.

A funkciók nem zavaróak, sőt, ha erre igény lenne (főként a gördeszkapálya esetében) akár még nagyobbak is lehetnének, amennyiben ez az értékes faállomány kivágása nélkül megoldható. Mindig lehet találni árnyékos és napos padokat is, de azt sokan látnák szívesen, ha lennének egymás felé fordított, helyenként akár asztallal is rendelkező ülőalkalmatosságok, hogy egy-egy társaság számára közösségi teret jelentsenek. A legnagyobb problémát maguk a használók jelentik – például a szemetelők, a kutyapiszkot maguk mögött hagyó kutyasétáltatók.

Vissza-visszatérő téma volt a víz kérdése: sokan örülnének ivókútnak, volt aki akár szökőkútnak is, és a résztvevők többsége hiányolta a működő nyilvános WC-t, aminek hiányában a park egyes használói a bokrokban végzik el a dolgukat. Örömmel üdvözölték viszont az utóbbi években egyre nagyobb számban megjelenő rendezvényeket, bár az is elhangzott, hogy ezek ideje alatt a parkolás nagyon nehézkessé válik a környéken.

Az értékeket és problémákat átbeszélve elbúcsúztunk egymástól, és abban maradtunk, hogy a következő alkalommal már a jövőbe mutató elképzelésekről fogunk beszélgetni. Bízunk abban, hogy még többen vesznek majd részt a találkozón, hiszen a különböző álláspontokat megismerve lehet majd a lehető legjobb parkot megtervezi.

Találkozunk szeptember 8-án 17:00-kor a Kálvin János parkban!

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!