Közösségi tervezés | Kálvin János park 3. alkalom

Szeptember 15-én tartottuk a harmadik tervezési alkalmat a Kálvin János parkban. Ahogy azt múlt héten ígértük is, ezúttal már meg akartuk találni az előző alkalmakon javasolt funkciók, eszközök helyét. Ennek megfelelően a találkozó nagy részében a park térképe fölött zajlott beszélgetés. Hogy mire jutottunk a résztvevőkkel, azt az alábbi térkép és leírás mutatja be.

Már jövőre elkészül a futókör, ami az egész lakótelepet érinti, és a parkot is átszeli. Ennek tervezése még folyamatban van, de a jelen tudásunk szerint érvényes nyomvonalat már feltüntettük a térképen, ezt jelzi a jobb felső sarokból a bal alsó sarokba átlósan átívelő kék „szalag”. Ennek részletei még változhatnak valamennyire, de fontos volt, hogy legalább a koncepciót lássuk, és ennek megfelelően tudjunk döntést hozni a park többi részéről.

A közösen készített tervünkben a park jelenlegi struktúrája nem változik, és három nagy, de egymástól nem élesen elváló terület áll:

1. Szabad terület és rendezvénytér

A körforgalom felőli (a térképünkön narancssárgával karikázott) rész nem kapna új funkciót, hanem megőrizné a mai jellegét. Ez az a terület, ahova időnként rendezvények jönnek (például a most vasárnap esedékes Jutasi piknik), tehát nem érdemes olyan eszközöket telepíteni ide, amelyek nem férnének meg jól ezzel az ideiglenes használattal. Maradna tehát egy kedves, minden „extrától” mentes parkterület.

2. Sportos-fiatalos terület

A gördeszkapálya és annak környezete jelenleg is főként a fiatal korosztály által használt terület, és a közös tervünk is erre erősít rá. Megnőhetne a gördeszkapálya mérete, hosszanti irányban, a park belseje felé, anélkül, hogy ehhez fát kelljen kivágni. A környezetébe olyan utcabútorok kerülnének, ami a fiatalok használati szokásaihoz a leginkább illeszkedik. Ez egyben a park azon része, amely a legtávolabb esik a lakóépületektől, tehát itt nem zavarná a környékbeli lakókat az sem, ha estébe nyúlik az együttlét (ez a jelenlét most sajnálatos módon a lakóházakhoz közelebb bukkan fel, sokkal nagyobb zavaró hatást okozva). 

A futókör egyik vége épp a gördeszkapálya közelében található, ezért itt indokoltnak láttuk kerékpártároló (ezt mutatja a sárga pötty) és ivókút elhelyezését.

A minifocipályák bővítését, számának növelését a jelenlévők nem tartották szükségesnek. 

3. (Családos) közösségi terület

Az a terület, amit jelenleg is játszótérként és fitneszparkként használunk, ebben a formájában erősödne, és egy családos közösségi területté válna. 

Ez egyrészt a játszótér bővítésével valósulna meg. Visszatérő igény, hogy több hinta kerüljön ide, legyen mászóka és egyensúlyozó eszköz, illetve általánosságban úgy változzon a játszótér, hogy az a 4 éves kor alatti és a 8 éves kor feletti gyerekeknek is kínáljon valamit – jelenleg ez ugyanis leginkább a kettő közötti korosztályt szolgálja csak ki. Külön jó lenne, ha lenne valami olyan eszköz, ami egyedivé, a többi játszótértől megkülönböztethetővé teszi, hiszen a családok amúgy is sorra járják a környékbeli játszótereket, és jó, ha mindegyiknek van valamilyen karaktere. Szükség lenne ivókútra is, és a közösségi életet szolgálná, ha lennének tovább utcabútorok (padok, asztalok) a családok számára.

A fitneszpark bővítését nem tartották fontosnak a résztvevők, de az elhangzott, hogy jó, ha ez az egész terület egységes maradhat, egy minden korosztály számára használható, aktív közösségi területként. Infrastrukturális javaslat volt a párakapu elhelyezése, ami anélkül a biztosítja a víz jelenlétének előnyeit, hogy közben (a jelenlévők által nem támogatott) szökőkút üzemeltetési és használói hátrányaival járna.

Jövő héten folytatjuk a tervek pontosítását, így várunk szeretettel mindenkit szeptember 22-én 17:00-kor is a Kálvin János parkban!

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!