Partner Intézmények

Agóra Veszprém Kulturális Központ 

Az Agóra a Jutasi lakótelep központjában található városi Művelődési Központ, mely otthont ad főzőtanfolyamoknak, tánc- vagy kártyakluboknak, szakköröknek, de rendszeresen tartanak kiállításokat. A hétköznapi pezsgést a hétvégi előadásokon, koncerteken pihenhetik ki az érdeklődők. Minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget.

Veszprémi Állatkert

Állatkertünk a Balatontól mindössze 15 km-re, csodálatos környezetben várja látogatóit az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is. Az egész napos programot nyújtó állatkerti séta bármely korosztály részére kellemes kikapcsolódást jelent, ahol felfedezhetik az állatok csodálatos világát és találkozhatnak legújabb kedvenceinkkel. A honlapunkon található információk segítségével mindenki könnyedén megtervezheti kirándulását.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Kabóca Bábszínház 

A 2001 óta hivatásos bábszínházként működő Kabóca Bábszínházban bábelőadásokat játszunk kisbabáknak, óvodásoknak, iskolásoknak és kamaszoknak egyaránt. Repertoárunkban megtalálhatóak klasszikus és modern, magyar és külföldi irodalmi anyagok feldolgozása, valamint zenés produkciók is. Előadásaink megtekinthetőek veszprémi székhelyünkön, a Hangvillában; különböző kulturális intézményekben, fesztiválokon és szakmai rendezvényeken az ország számos településén. A Kabóca Házikó program keretében pedig különleges játéktérbe és babaszínházi előadásokra várjuk a három éven aluli gyermekeket és szüleiket. Minden évben megrendezzük a hagyományos Kabóciádé Családi Fesztivált Veszprémben, melyet Minősített Fesztivál elismerésben részesített a Magyar Fesztivál Szövetség. Előadásainkkal - a közel tizenöt éves fennállás alatt - számos hazai és külföldi fesztiválra eljutottunk. Több rendezvényről szakmai elismerésekkel és díjakkal tértünk vissza.

20 éves a Kabóca Bábszínház

Eötvös Károly Megyei Könyvtár

A megyei könyvtár folyamatosan frissülő kínálatával várja minden korosztályból az érdeklődőket, nem csak a már megszokott könyvtári kölcsönzési lehetőségekkel, hanem kiállításokkal, gyerekfoglalkozásokkal egyaránt.

Levéltár

A Veszprém Megyei Levéltár általános gyűjtőkörű és területi, azaz megyei illetékességű levéltári intézmény, egyike az ország közlevéltárainak. A Veszprém Megyei Levéltár 2005-ben vette birtokba jelenlegi székházát, amelynek felújítását és berendezését a magyar állam által nyújtott milliárdos céltámogatás tette lehetővé. Az épület azonos az egykori Magyar Királyi "Kinizsi Pál" Honvéd Altisztképző és -nevelő Intézet 1928-ban emelt impozáns főépületével. A levéltár vállalja és ápolja a hely katonai múltját. A rend és a fegyelem gondolata, a nemzet szolgálatának kötelezettsége összeköti a honvédelem és a levéltárügy eszméjét. 2005 óta a levéltár udvarán áll R. Kiss Lenke veszprémi szobrászművész Memento című bronzszobra, amely a háború tépázta sorsú magyar katona áldozatának állít emléket.

Laczkó Dezső Múzeum

A múzeum talán a legizgalmasabb kulturális intézmény, amely a gyűjteményébe tartozó műtárgyak kutatása során felhalmozódott tudás és ismeret autentikus megosztója, a közönségét képező társadalmi csoportokkal kialakított interaktív kommunikációs csatornák segítségével.

A múzeumunk törekszik arra, hogy lehetőségeihez képest a legszélesebb körben, a leghatékonyabb módon és formában, a legtöbb érték váljon szabadon hozzáférhetővé. Egy inkluzív tér - fizikailag és szellemiségében egyaránt -, ahol kultúra és látogató találkozhat. Ennek révén többek leszünk mindannyian: a hozzánk ellátogatók éppúgy, mint mi magunk, a múzeum.

Fotó:
Gáspár Gábor

Művészetek Háza

A Művészetek Háza Veszprém kortárs művészeti központ 1993-ban jött létre. Jelenleg a veszprémi barokk vár nyolc műemléképületében fogadja a látogatóit minden korosztályból.
A hely művészeti, szellemi centrumként működik, s egyben turisztikai vonzerővel is rendelkezik. A Művészetek Háza Veszprém a Várkapu és a Tűztorony szomszédságában található, ahol a hely szelleme, a barokk környezet egyaránt inspirálóan hat az alkotókra, látogatókra és munkatársakra is.

Művészetek Háza - Dubniczay palota

Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem az egykori római provincia, Pannónia földjén festői szépségű városokban működik, székhelye a Bakony fővárosában, Veszprémben található. Emberléptékű, hallgatóbarát intézményünk öt karán a régió gazdasági szereplőivel és önkormányzataival szoros együttműködésben a munkaerőpiac igényeit kielégítő portfoliójú, minőségi, intézményi kutatásokkal támogatott képzések folynak. Oktatóink felkészültsége és nemzetközileg is elismert kutatás-fejlesztési eredményeink a hazai egyetemek között előkelő helyre rangsorolnak bennünket

Fotó: Pannon Egyetem

Pannon Várszínház

A Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft. 2001. február 16-án alakult. Nagyvázsony Község, Várpalota Város Önkormányzatai, az Internmed Bt. és Vándorfi László alapították. Elnevezését az indokolta, hogy Veszprém, Veszprém megye, az egykori Pannónia váraihoz, történelmi helyszíneihez kapcsolódó események, személyiségek, értékek korszerű színházi megjelenítésére vállalkozott, emellett összművészeti alkotómódszerével folymatosan reagál a közelmúlt és jelenünk konfliktusaira. A „Vár” szónak ma már elsősorban állítmányi tartalma érvényes, a befogadás, a nyitottság szinonimájaként.

Pannon Várszínház - Kölcsönlakás premier 2021

Petőfi Színház

Veszprém városában a polgárság érdeklődése, a lakosság kulturális igénye hívta életre a színház intézményét. A XIX. század elején már létezett egy színházpártoló mag Veszprémben, főként az iskolai színjátszók köré csoportosulva. A veszprémi színházi élet legkorábbi régészeti lelete, a legrégibbi veszprémi színlap 1814-ből való. 1908. szeptember 17-én megnyílt a Petőfi Színház, mely Medgyaszay István tervei alapján épült. Az intézmény a már meglévő Korona Szálló, s Kaszinó épületéhez kapcsolódott. Stílusa Medgyaszay* több éves kutatómunkájának eredményét tükrözte, melynek során a magyar népi művészetet, s keleti gyökereink kultúráját tanulmányozta. Nemzetközi jelentőségű, hogy a vasbeton művészi formálását összekötötte a magyar nép ősi hagyományainak alkalmazhatóságával. Az új "magyar stílus", a magyarországi szecesszió megnyilvánulása lett a Színház épülete, melyet Nagy Sándor festőművész üvegfestményei díszítettek. A polgárok azonban saját színtársulatot követeltek, mely 1961-ben, Veszprém megye vezetőinek összefogásával jöhetett létre. Az alapító okirat máig érvényes missziót fogalmazott meg:

..alakuljon egytagozatú prózai színház a mai életet, a mi korunkat kifejező műsorpolitikával, középpontban magyar művekkel, új magyar drámákkal, teremtsen városi jellegű színházkultúrát egyenletes színvonalú előadásokkal..”

A Színház élete e küldetés jegyében indult, sorsa sokáig összeforrt a magyar dráma sorsával.

Fotó: Petőfi Színház

Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola

Az 1916-ban alapított alapfokú művészetoktatási intézmény 1955-ben vette fel Csermák Antal hegedűművész, zeneszerző nevét. Intézményünk Veszprém belvárosában 200 fős hangverseny teremmel és 50 fős kamarateremmel várja a koncertlátogatókat.

Jelenlegi 912 növendékünket tapasztalt művésztanárok tanítják, 27 tanszakon nyújtva alapfokú zenei képzést hatéves kortól egészen a felnőttkorig. A zeneiskolát délutánonként látogató növendékek a klasszikus hangszerek mellett improvizáció, szintetizátor és számítógépes zene tanulása mellett is dönthetnek.

Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

A közelmúltban megújult Biró-Giczey Házat a veszprémiek egykor Madaras háznak is nevezték, mivel barokk termeinek szekkóin csodálatos madarak láthatók. Egykori nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról, későbbi veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta. Róluk az emeleten kiállításokkal emlékezünk meg. Itt kapott helyet a Veszprémi Főegyházmegye turisztikai intézménye a Szalézi Szent Ferencről elnevezett látogatóközpont. A központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, mindeközben felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni.

Fotó: Szaléziánum

Veszprémi Programiroda

A Veszprémi Programiroda a városi rendezvények (pl. Gizella Napok) szervezésével és lebonyolításával foglalkozik.

Érsekség

Veszprémi Főegyházmegye az ország egyik legrégibb egyházmegyéje, ugyanakkor Veszprém a legfiatalabb az érseki székhelyek sorában, hiszen csak 1993. május 30-án emelte metropolitai székhellyé boldogemlékű II. János Pál pápa Hungarorum Gens apostoli konstitúciójával. Ugyancsak ez az apostoli konstitúció határozta meg az egyházmegye mai területét, melyet Veszprém megye, Zala megye mintegy egynegyed része, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyék néhány települése alkot. Az egyházmegyében 460 ezer ember lakik, ebből mintegy 300 ezer katolikus. Az egyházmegye négy főesperesi, hét esperesi kerületből, valamint 180 plébániából áll, amit jelenleg száznál valamivel több lelkipásztor lát el. A főegyházmegye főpásztora 2019. augusztus 30-tól dr. Udvardy György érsek, általános helynöke dr. Takáts István, gazdasági helynöke Szabó János, bírósági helynöke Tóth András Sándor. A főegyházmegye védőszentje Szent Anna, társvédőszentje Boldog Gizella.

Fotó:
Kovács Bálint

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár

A levéltár tevékenységi köre szerint őrzi a püspökségre és a székeskáptalanra vonatkozó dokumentumokat és biztosítja ezek fennmaradását, felügyeli a Veszprémi Érsekség fenntartásában működő közcélú intézmények iratkezelését, közérdekű adatot szolgáltat és kutatószolgálatot tart fenn, valamint közművelődési és tudományos munkát folytat.

Hangvilla

A Hangvilla Veszprém legújabb multifunkcionális, közösségi épülete, ahol egyedülálló adottságok mellett megvalósítható számos program, rendezvény: legyen szó színházról, koncertről, konferenciáról, céges rendezvényről, üzleti ebédről/vacsoráról sajtótájékoztatóról, állófogadásról, gálavacsoráról, esküvőről, bálról, catering szolgáltatásról.

Fotó: Hangvilla

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!