GYIK - a régiós csatlakozásról

A régiós aloldal alján felsoroltuk az összes települést, amely beletartozik az EKF régióba. Az EKF régiót, Veszprém és a veszprémi járás településein túlmenően, a Balaton kiemelt üdülőkörzetébe tartozó települések (a 2000. évi CXII. törvény 1. számú mellékletében foglalt településlistát alapul véve), a várpalotai, zirci, ajkai járások települései alkotják. Mindezt kiegészítve az EKF régió része néhány olyan település, amely ugyan a fenti területi egységekbe nem sorolható be, de attraktivitása, kulturális jelentősége, közelsége miatt mindenképp a régió részeként szerettük volna kezelni. 

Az első kérdésre adott válaszban megadott települések mindegyike számára nyitott a lehetőség, hogy csatlakozzon a Veszprém-Balaton 2023 EKF programjához. Mindez azonban nem történik meg automatikusan. Mindegyik településsel egy együttműködési megállapodást kötünk, amely alapján a település egyrészt vállalja, hogy anyagi hozzájárulást biztosít az EKF megvalósításához, az EKF csapata pedig a megállapodás értelmében megnyitja a támogatási, együttműködési lehetőségeket az adott település, és az ott tevékenységüket kifejtő nem önkormányzati szereplők felé.  Minderről részletes információ a régiós aloldal általános bevezetőjében található , az együttműködési megállapodás mintáját pedig ide kattintva lehet letölteni >>  .

Alapesetben igen. Minden jogosult helyi önkormányzatnak eljuttattuk az együttműködés keretrendszerét bemutató felhívásunkat és az együttműködési megállapodást. Amennyiben a helyi önkormányzat amellett dönt, hogy csatlakozik az EKF-hez, elfogadja és aláírja a megállapodást, azáltal nem csak az önkormányzat, hanem a településen EKF által valamilyen módon támogatott programot, projektet tervező, megvalósító szervezet (civil szervezet, vállalkozás, intézmény) automatikusan jogosulttá válik az EKF programban való részvételre, velük külön együttműködési megállapodásra nincs szükség.

Az első esetben azt javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot a település vezetésével, és érdeklődj, hogy hol tart a folyamat. Több esetben azt tapasztaltuk, hogy amíg konkrét projektötlet nem merül fel, addig nem kerül napirendre a csatlakozás kérdése. 

A második esetben, ha esetleg az adott település úgy döntött, hogy nem kíván csatlakozni az EKF-hez, akkor is van még lehetőség arra, hogy mégse maradjatok ki. Ekkor is szükség van az együttműködési megállapodásra a többi településsel azonos feltételek mentén. Ilyen esetekben az EKF szervezete nem a helyi önkormányzattal köt megállapodást, hanem a hozzájárulási díjat megfizető szervezettel. E megállapodás alapján is mindegyik, a településen EKF által valamilyen módon támogatott programot, projektet tervező, megvalósító szervezet automatikusan jogosulttá válik az EKF programban való részvételre, velük külön együttműködési megállapodásra nincs szükség. Ha ilyen helyzetben lennétek, kérjük vegyétek fel velünk a kapcsolatot a u e-mail címen.

Csak olyan projektetek tudunk támogatni, amelyek az EKF -hez való csatlakozás mellett döntő településeken valósulnak meg. A megvalósítás helyszínét a pályázatainkban pontosan fel kell tüntetni. 

Igen, a csatlakozás lehetősége egészen 2023 végéig nyitva áll. Az együttműködési megállapodás értelmében a csatlakozás mellett döntő települések 2021, 2022 és 2023 során vállalják a hozzájárulási díj megfizetését. A később csatlakozók esetében is a teljes 3 éves hozzájárulás megfizetése szükséges (tehát ha egy település csak 2022 elején dönt a csatlakozás mellett, akkor is meg kell – visszamenőleg is fizetnie – a 3 éves hozzájárulást. 

Igen, legalább a képviselőtestület döntésére szükség van.  Ha esetleg e döntés nemleges, akkor a fenti, erre vonatkozó kérdésre adott válasz alapján külön megállapodás kötése szükséges.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!