Szabadságpuszta

SZABADSÁGPUSZTA Veszprémtől 4 kilométerre a Balaton felé vezető út mellettkiépült városrész. Megalakulásától – az 1920-as évektől –kezdve a mai napigközigazgatásilag Veszprém városához tartozik.A városrészt 2019 ótakerékpárút is összeköti Veszprém belvárosával.

Velty- vagy Miklós-puszta nevét Velty Miklós földbirtokosról, bányatulajdonosról, a bakonyi bauxitbányák felfedezőjéről kapta.Velty Miklós 1920-22 körül vette meg a területet, aholjól jövedelmező uradalmat alakított ki, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozott, kutat ásatott, istállókat, cseléd és ispán lakásokat építtetett. A II. világháború után államosították a területet és a Veszprémi Állami Gazdaság kezelésbe került, nevét ekkor változtatták meg Szabadságpusztára. A város közelsége megkönnyítette a régi majorságban, majd az Állami Gazdaságban termesztett növények, gyümölcsök és az állattenyésztésben felnevelt állatok értékesítését. Az 1970-es években húsüzemet és pékséget létesítettek, élelmiszerboltokat nyitottak, újabb gyümölcsösöket telepítettek. Az 1980-as években a gazdaság kedvezményesen házhelyekhez juttatta a dolgozóit, így a családiházas építkezéseknek köszönhetően „kertvárossá” alakult a település, ahova sok veszprémi család is kiköltözött. Jelenleg a Szabadságpusztán élő lakosság száma közel 500 fő.

A városrész kulturális életének, helyi értékeinek megőrzéséért, a 2000-ben alakultSzabadság Lakótelepi Baráti Kör dolgozik.Céljuk megvalósítása érdekében előadásokat, beszélgetéseket, rendezvényeket, közösségi megmozdulásokat szerveznek.Fontosnak tartják az aktív, kölcsönös segítségnyújtáson és tiszteleten alapuló közösség jelenlétét a városrészen.

Szabadságpuszta városrészi zászlójánaksárga színe a kedvező déli, napos fekvésre és a lakótelepet tavasszal körbevevő repce és napraforgótáblák melegsárga színére utal, a címerben megjelenő virágok, gabonakévék és a napraforgófejek a városrész természeti adottságait és a körülötte folyó mezőgazdasági termelést és agyümölcsösöket szimbolizálja.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!