Szigligeti Alkotóház, MANK

A Szigligeti Alkotóház kultikus helyszíne a magyar modern kori irodalom-, és művészettörténetnek. Az „Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből” című kiállítás a község több pontján – a Básti Lajos Közösségi Házban, a strandon és kültereken is – látható. Eseménysorozatunkban szimbolikusan megnyitjuk a kastély kapuit, hogy az érdeklődő közönség megismerhesse a ház falain belül megalkotott kulturális értékeket.

Az Alkotóház története, és az itt született műalkotások sora kimeríthetetlen ismeretanyagot foglal magába, melyek legizgalmasabb epizódjait ragadtuk meg, hogy az irodalmi és képzőművészeti alkotások tükrében megismerhessük inspiratív közegét. Tematikusan szerkesztve látható a művészi munkának otthont adó ház történelmi múltja, olvashatóak itt alkotó írók sorai, melyek létrejöttének körülményeit gazdag fotóanyag illusztrál. Továbbá bepillantást nyerhetünk az arborétum egyedül álló környezetébe, megismerhetjük a lakószobák kulisszatitkait, és az elkapott pillanatok tükrében megbizonyosodhatunk az itt kibontakozó társasági élet kiváltságosan jó hangulatáról is.

 Mert az Alkotóház működése amellett, hogy megteremtette a lehetőséget az elmélyült alkotói munka számára, baráti beszélgetésekhez, jókedvű közös játékhoz, egyszóval a közösségi élet kibontakozásához is teret adott. A műalkotások mellett ugyanis a legnagyobb értéket a közösség, az összetartozás, a közös művészeti munka jelenti. 

Szigliget települése és lakossága pedig az elmúlt évtizedek során, és jelenleg is inspirálja, és támogatja az itt kibontakozó művészeti és szellemi tevékenységet, melyért mindannyian hálásak lehetünk. A kiállítás egyik kuriózuma éppen ezért Maurer Dóra videómunkája, melyben az alkotóházban tevékenykedő művészek mellett környékbeliek, köztük gyermekek is próbálják meghatározni, mit ábrázol egy talányos fotó. Szántó Piroska szintén gyakran beszélgetett a helyi lakosokkal, és kutatta azokat a népművészethez fűződő korpuszokat, melyek hatására saját kompozícióit megfestette. Ugyanez a közvetlen kapcsolat igaz az írókra, költőkre is, akik szintén érzékletesen ragadták meg Szigliget varázsát. Felsorolni is nehéz lenne, hogy milyen sok, jelentős alkotó töltött el időt a településen és az alkotóházban. A kiállítás válogatásában többek között Nemes Nagy Ágnes, Kassák Lajos, Nagy László, Kertész Imre, Juhász Ferenc, Örkény István Szigligeten született alkotásait olvashatjuk, és a bemutatott fotóanyagon keresztül pedig megelevenednek az itt töltött idilli pillanataik.

Esemény

A kiállítás címe: Ahol a múzsák laknak - epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből

Helyszíne: Básti Lajos Közösségi Ház (8264 Szigliget, Kossuth Lajos utca 23.)

Időtartama: 2022. július 1. – 2022. október 9.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!