Ünnepi Ragyogás

Ünnepeld velünk az év egyik legszebb időszakát! Ahogyan az Európa Kulturális Fővárosa év eddigi hónapjai, az előttünk álló hetek is számtalan felejthetetlen élményt és izgalmas programot tartogatnak számunkra.

Ragyogó évünk volt, tele zenével, művészettel, irodalommal, kultúrával, közösségi élménnyel és ez az év utolsó szakaszában sem lesz másképp: koncertekkel, kézműves és design vásárral, szánkópályával, kürtőskalács illattal és forralt borral, karácsonyi hagyományőrző játékokkal és nem utolsó sorban egy nagy utcaünneppel várunk, hogy együtt táncoljuk át magunkat egy újabb ragyogó évbe. Válassz egy programot és vesd bele magad az ünnepi forgatagba!

Éjjel-nappal szánkózás a Téli Gyárkertben

A nyári szezonban nagy népszerűségnek örvendő Gyárkert Kultúrpark bár egy ideje már nem hangos a zenekarok fellépéseitől, decemberben újra megtelik élettel. December második hétvégéjétől mesevilággá változik, ahol akkor is téli kikapcsolódás vár, amikor a természet épp nem úgy akarja, így bármikor felpattanhatsz egy hófánkra, hogy lecsússz az itt kialakított öt pálya valamelyikén. A korcsolyázók jégpályán róhatják a köröket akár saját, akár kölcsönözött korcsolyákban, de arra is lesz lehetőség, hogy egyszerűen csak tegyünk egy sétát a hangulatos, téli parkban, ahol a sportlehetőségek mellett meleg italok, sült gesztenye, kürtőskalács és más finomságok várnak majd mindenkit. A Gyárkertbe a belépés ingyenes, a hófánkpálya és a korcsolyapálya használata viszont helyben megvásárolható jeggyel lesz látogatható.

Ha egyedi ajándékot keresel, vár a Portéka - Kézműves és design vásár

December 9-én és 10-én az ActiCity-ben több tucat kiállító termékei közül választhatod ki a legegyedibb karácsonyi ajándékokat. A levendulából készült szappanoktól az újrahasznosított anyagokból készült divatcikkeken és a kiskedvenceknek készült szőnyegeken át, egészen a kézműves ékszerekig, itt biztosan megtalálhatsz mindent, ami a karácsonyi kívánságlistákon szerepel. A kézműves és termelői portékákat látványfőzések-és sütések, környezetbarát koszorúkészítő workshop és még sok más program kíséri. Ha egy forralt bor társaságában szívesen piacoznál egyet a vásár előtt vagy után, az ActiCity-től néhány perces sétára, az Erzsébet Ligetben az adventi hétvégéken is vár az Óváros Piac.

Különleges élmények a zene városában

A zene szerelmeseit a téli időszakban is jazz koncertek várják az Óváros tér szomszédságában, a Papírkutya Kultúrbisztróban, de nagyobb zenei eseményekből sem lesz hiány. Az advent első hétvégéjén induló Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztivál keretében olyan együttesek lépnek majd fel, mint a Budapest Bach Consort, az egyenesen az Egyesült Királyságból érkező, világhírű, rézfúvósokon játszó His Majestys Sagbutts & Cornetts vagy a Tempvs Fvgit énekegyüttes, amelynek tagjai az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részét képező korzikai polifon ősi tradíciót követő énekstílusban előadott dalokkal kápráztatják el a közönséget. December 5-én Ligeti György zeneszerző örökségét dolgozzák fel a hazai jazz-világ kiemelkedő művészei a nagyszabású Ligeti 100 koncert keretében, amelyre az ActiCity-ben kerül majd sor és ahol olyan együttesek működnek majd közre, mint a Modern Art Orchestra, a Ligeti Ensemble vagy a Lukács Miklós Trio. Ha pedig igazi, hamisítatlan gospel-élményre vágynánk, irány a Veszprém Aréna december 11-én, ahol a Gospel karácsony keretében a Virginia State Gospel Chorale gospel kórus lép majd fel.

Bábtáncoltató betlehemezéstől a kortárs képzőművészetig

A karácsonyi hangulatból nem maradhat ki az ünnepi népszokások felelevenítése sem: a bakonyi falvakban több százéves hagyományra visszatekintő, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségében is szereplő Christkindl Spiel-be kapcsolódhatunk be Városlődön december 15. és 18. között, december 16-án és 17-én pedig több helyszínen – Holládon, Litéren és Veszprémben – nézhetjük meg a bábtáncoltató betlehemesek játékát. Ha művészeti alkotások társaságában töltenéd a téli napokat, a Művészetek Háza Veszprém termeiben december 31-ig lesz látható a Zavargó vizek című kiállítás, ami a Balaton és a Balaton-felvidék ökológiai kapcsolatára reflektál és a Balatorium projekt keretében született meg, de Bukta Imre és barátainak alkotásait is megnézhetjük a Várgalériában a Kék Balaton, Vöröstó című tárlaton, ahol olyan munkákat láthatunk majd, amelyeket a vöröstói művésztelep és szabadegyetem ihletett. Laczkó Dezső Múzeumban adventi tárlatvezetéseken élhetjük át az Egry 140 kiállítást, az Agórában mézeskalács sütés és családi kézműves foglalkozások járulnak hozzá az ünnepi készülődéshez.

A két ünnep között és szilveszterkor is ragyog a város!

Az ActiCity-ben a két ünnep között a zene és a tánc kerül a középpontba. December 27-én a Hot Jazz Band, 28-án Pál István és Bandája húzza a talpalávalót, 29-én egy fergeteges ABBA Tribute Show-n hódolhatunk a 70-es, 80-as évek slágereinek, december 30-án pedig a Stefánia Allstars készíti elő a másnapi szilveszteri bulit. December 31-én ugyanis egy egésznapos évzáró utcaünnepen énekelhetünk és táncolhatunk közösen.  Délután 2-től megnyílnak az Óváros tér teraszai, zenés, forraltboros sétára invitálva időseket, fiatalokat egyaránt. Este pedig a város meghatározó lemezlovasai váltják majd egymást és alkotnak egy nagy zenei mixet, hogy vérpezsdítő dallamok mellett ünnepelhessük a mögöttünk álló, ragyogó hónapokat és az előttünk álló új évet.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!