Várbörtön Látogatóközpont – Ember a rács mögött börtönkiállítás

Egy társadalmat nem az alapján kell megítélni, hogy hogyan kezeli a kiemelkedő polgárait, hanem az alapján, hogy hogyan bánik a bűnözőivel.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

2024.04.03-tól látogatható az Ember a rács mögött című kiállítás

Megújult formában, egyedi koncepcióval nyílik meg a Várbörtön Látogatóközpont állandó kiállítása Ember a rács mögött címmel, amely egyrészről bepillantást enged a fogvatartottak legszemélyesebb történeteibe, ugyanakkor bővelkedik interaktív elemekben, így hamisítatlan XXI. századi kiállítás-élményt nyújt a látogatóknak. A régi várbörtön folyosóin járva különleges utazást tehetünk térben és időben. Sokat megtudunk arról, hogy egy-egy korszakban mi számított bűnnek és milyen büntetést tartottak jogosnak, igazságosnak. Míg korábban a nyilvános testi fenyítést, a közösségből való kivetést, a megszégyenítést tartották fontosnak, korunkban a szabadságtól való megfosztás számít a legfőbb büntetésnek. De vajon jobb lesz ezáltal a társadalom? Véleményformálás helyett többek között ennek végiggondolására ösztönzi látogatóit a tárlat.

A Várbörtön Látogatóközpontról

Sokáig Veszprém egyik legzártabb, leginkább elszigetelt helyszíne volt az a létesítmény, amelyet mi, veszprémiek csak Várbörtönként ismerünk és emlegetünk. Az idők azonban változnak, így az eredetileg, sőt, egészen 2003-as bezárásáig valóban büntetésvégrehajtási intézményként funkcionáló épület 2015-ben múzeumként éledt újjá, nemrég pedig – köszönhetően a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programév kínálta lehetőségnek – megújult, és az átalakítással járó szünet után ismét várja kíváncsi, gondolkodni vágyó látogatóit.

Az Ember a rács mögött kiállításról

Egy rossz cselekedet, egy történet, egy ítélet, egy sors. Ám voltaképpen mindezek összessége, egy ember a rács mögött, és az őt körülvevő társadalom, valamint bűn- és büntetéskép, illetve az ezekhez való hozzáállás bemutatása. 

E megközelítés inspirált minket azon folyamat során, amelynek eredményeként az elmúlt időszakban teljesen megújítottuk a Várbörtön kiállítását, amely immáron nem csupán a Várbörtön történetére, a hajdanán itt raboskodó híres, vagy éppen hírhedt elítéltek történelmünkben betöltött szerepére fókuszál, hanem a bűnről, a büntetésről és magáról a börtönről beszél, veszprémi és általános történeteken keresztül, minden olyan látogató számára, akit érdekel ez a társadalmunkat meghatározó, arról egyfajta lenyomatot is adó, ám mégis mai napig legendákkal, tévhitekkel és titkokkal övezett, zárt világ – egy nem szokványos kiállítótér falai között és megközelítésében.

Azon túl tehát, hogy hogyan alakult ki a börtön, mint büntetési forma, hogyan változott szerepe és megvalósítása az évezredek, évszázadok során, arra is rálátást szeretnénk biztosítani, hogy mit rejt napjaink börtöneinek világa. Milyen személyes aspektusai vannak a börtönéletnek? Mit tarthat magánál egy elítélt?  Hogyan tarthat kapcsolatot a külvilággal? Hogyan telik egy napja? És persze mindezeken túl: hogyan képes feldolgozni ő maga a sorsát és a helyzetét, mi játszódik le benne, valamint miképpen képes társadalmunk szintúgy feldolgozni mindezt? Van-e lehetőség és esély a hajdan volt fogvatartottak társadalomba történő, valódi visszatérésére?

Nyitvatartás

Nyári nyitvatartás (áprilistól-szeptemberig)

Kedd: zárva

Szerda-Hétfő: 10:00-20:00

 

Téli nyitvatartás:

Hétfő-Kedd: zárva

Szerda-Vasárnap: 10:00-17:00

Iskolák számára

Általános iskolai felső tagozatos, valamint középiskolás csoportok számára szakemberek által vezetett rendhagyó történelemórákkal és drámapedagógiai foglalkozásokkal készülünk, a felnőtteket exkluzív beszélgetésekre és filmklubba várjuk, amelyeken a Várbörtön Látogatóközponthoz kapcsolt Ruttner-kávézóban vehetnek részt, sőt, a szintén itt kialakított hostelben akár meg is szállhatnak, ha több napra keresnék fel Veszprémet és a Bakony-Balaton régió tájait.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!