VEB2023 EKF - fehérbora, vörösbora és pezsgője

Július 8-án Veszprémben került sor a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a 18. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára, amelyen többek között kihirdették a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program díjnyertes fehérborát, vörösborát és pezsgőjét a 2021-es évre. Vigyázat, borismereti kisokos következik!

VEB2023 EKF pezsgője 2021-ben

Hűsítő buborékokra vágysz a nyári melegben? Kóstold meg a Garamvári Szőlőbirtok tradícionális készítésű, 36 hónapig palackban érlelt Lellei Furmint pezsgőjét, amely idén megnyerte az EKF pezsgője címet a Balatoni borok Versenyén. A pezsgő a furmint fajta legszebb jellemzőit domborítja. Nem árt tudni, hogy a lellei ültetvény löszös talaja jobban engedi érvényesülni a furmint gyümölcsösebb jellegét. Illata egészen komplex és intenzív, a mangó, a citrusok és körte egyvelege. Ízvilágára az elegáns könnyedség jellemző, viszont a gyümölcsgazdagság azonnal érezhető.

VEB2023 EKF vörösbora 2021-ben

Rubin Borászat Peripheria Merlot 2017

A VEB2023 EKF társadalmi zsűrije egyhangúlag szavazta meg a legjobb vörösbornak a Rubin Borászat Peripheria merlot borát. Az 5 hektáros pincészet Balatonkeresztúron, a Balatonboglári Borvidéken található, mely Somogy megye és Dél-Balaton egyik gyöngyszeme. A bor érdekessége, hogy ez a tétel 2017-es évjárat szűz termése, kádon erjedt, majd két éven át fejlődött új tölgyfa hordókban. A borászat az ökológiai szőlőtermesztés előírásai szerint, fenntartható módon termeli szőlőit. Úgy a borászat, mint a szőlészet

bio tanúsítvánnyal rendelkezik, Subosits Tamás bioborász felel a minőségért.

VEB2023 EKF fehérbora 2021-ben

2021-ben a Tornai Pincészet 2019-es évjáratú Aranyhegy juhfark bora képviseli a VEB2023 EKF borát. Alma, mangó, licsi gyümölcsössége robban az illatban, háttérben a hordós érlelés is érezhető. Ízében a gyümölcsösség mellett gazdagabb, érett aromák jelennek meg, izgalmas, összetett bor. Az ásványos karakter mellett grapefruit és trópusi gyümölcsök sejlenek fel. Az Aranyhegy dűlő terméséből, gondosan válogatott alapanyag, érett szőlő és kíméletes feldolgozás eredményeként született ez a bor.

A kiválasztásról

A 18. Balatoni Borok Versenyén legjobban szerepelt borok közül ismert személyiségekből álló társadalmi zsűri választotta ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét, valamint Veszprém város borát a 2021-es évre.  

A társadalmi zsűri tagjai: a veszprémi kötődésű Freund Tamás agykutató professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Elnöke, Miklósa Erika operaénekes, Zoób Kati divattervező, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú város polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát 2021-ben a somlói Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark bora képviseli a 2019-es évjáratból, az EKF vörösbora 2021-ben a balatonkeresztúri Rubin Borászat Peripheria merlot 2017-es bora lett, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brut 2017-es methode traditionelle nyerte el az EKF pezsgője címet.  

A kiválasztás eredményeképpen a Veszprém Város Bora 2021 címet a badacsonyi Villa Pátzay Borbirtok 2018-as Prémium Chardonnay bora nyerte.  

 

Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét megkóstolhatjátok a veszprémi Rozé Rizling és Jazz Napokon, 2021. 08. 13-22 között.

 

GALÉRIA

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!