Veszprém-Balaton 2023
 • Kategória: Minden, ami zene - Veszprém - UNESCO A zene városa cím szellemében

Büszkék vagyunk arra, hogy Veszprém zeneszerető város, számunkra nem csak a profik, a nagy nevek, a tömegesemények fontosak, hanem az, hogy a zene mennyire része a mindennapoknak. A zene közösségeket épít, a mindennapjainkat tölti meg tartalommal legyen az oktatási keretek között vagy szabadidőnkben. Célunk, hogy 2030-ra Veszprém legyen az a magyar település, ahol népességarányosan a legtöbben játszanak valamilyen hangszeren.  

Az EKF zenei koncepciója mentén olyan projekteket valósítunk meg, illetve ösztönzünk és adott esetben támogatunk, amelyek, a régió zenei rendezvénypalettáját színesítik innovatív ötleteikkel vagy műfaji különbözőségükkel lehetőleg a túlzsúfolt nyári főszezonon túlnyúlva. Kiemelten fontos a számunkra, hogy olyan projekteket indítsunk útjára, amelyek 2023-on túl is rendelkeznek perspektívával. Számos meglévő fesztivál, program képezi, képezheti részét az EKF zenei programjának - ezek esetében a szervezőkkel közösen szeretnénk olyan egyértelmű lépték- és/vagy dimenzióváltást elérni, mely egyértelműen mutatja az EKF törekvésekre való rácsatlakozást (pl. nemzetközi láthatóság, vagy egy jól lehatárolható, teljesen új programsor, mely az EKF támogatás nélkül nem jönne létre) és a célcsoport(ok) hatékony elérésben bekövetkezett érdemi fejlődést.  

Komolyzene

A VEB 2023 komolyzenei koncepciójában szereplő projektek sorában mind már komoly múlttal bíró nagy fesztiválok, mind új kezdeményezések is helyet kapnak:

Meglévő, kiemelt fesztiválok fejlődésének támogatása: 

 • AUER FESZTIVÁL – nemzetközi hegedűfesztivál, évenként megrendezett sorozat, mely a világ ma élő legmeghatározóbb hegedűművészeit, kamarazenészeit mutatja be. 
 • KLASSZ A PARTON – a KLASSZ a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, mely a komolyzene népszerűsítését célozza több generáció megszólításával, bemutatásával, ingyenességével. 
 • VESZPRÉMI RÉGIZENEI NAPOK – a szokásosnál talán intimebb, személyesebb, meghittebb, közvetlenebb hangulatú fesztivál, gyönyörű természeti és történelmi környezetben, középpontjában a romantika előtti korszakok zenéjének lehetőleg korhű előadásával.  

Saját kezdeményezésű és/vagy koprodukcióban megvalósuló EKF projektek: 

 • CHACONNE FESZTIVÁL – Chaconne című vagy „műfajú” zeneművekkel jóformán kizárólag a barokkban találkozhatunk, ám a zenei forma, ami a Chaconne lényege, a maga változékony módján, ezer árnyalatában jelen van a kánontól a gótikus és reneszánsz zenén át a jazzig, kortárs zenéig vagy akár a könnyűzenéig minden korban és stílusban. A stílus sokszínűségét kívánjuk megünnepelni. 
 • EURÓPAI IFJÚSÁGI ZENEI FESZTIVÁL - 25 európai ország + Japán cca. 4.000 zeneiskolása 4 napon át Veszprémben.                    
 • EZREK SZIMFÓNIÁJA – A Magyar Állami Operaház, Gustav Mahler VIII. „Ezrek szimfóniája” nagyszabású szabadtéri előadása közel ezer fellépővel, közöttük a régió kórusainak tagjaival. 
 • MINI CARNEGIE-HALL – Hol koncertezzenek Veszprém legapróbb zenei tehetségei, ha unják már a zeneiskolai tanszaki hangversenyeket? Építsünk nekik aprócska koncerttermet a világ leghíresebbjeinek mintájára, vakító fényekkel, igazi függönnyel, technikával, csillogással. 
 • EGYÜTTMŰKÖDÉS A VESZPRÉMI KÓRUSOKKAL– többek között Veszprém Város Vegyeskara  a Gizella Nőikar helyi és a magyar kóruséneklést népszerűsító projektjei, sok száz résztvevővel.  
 • KOMOLYZENEI ÍNYENCSÉGEK A BAKONYBAN – különböző bakonyi EKF kezdeményezéssel   dialogizáló klasszikus zenei koncertsorozat, a fontosabb egyházi ünnepek alkalmaihoz igazodva a Magyarország és a világ legkiválóbb brit, németalföldi és francia egyházzenei fellépőivel és alkalmanként beavató előadásokkal, kurzusokkal artist in residency módra. 
 • VESZPRÉMBŐL A NAGYVILÁGBA – A Veszprémből elszármazott: itt született, ide kötődő vagy egykor a Konzervatóriumban végzett, ma híres európai zenekarokban játszó, vagy szólistaként remeklő zenészek koncertje(i), akár zenekarrá, kamaraegyüttesekké szerveződve. 

A zenei oktatás, fejlesztés egyik alappillére az EKF zenei koncepciójának: 

 • HANGJÁTÉK – legfontosabb zenei fejlesztési, oktatási programunk.  Könnyűzenei képzések, kórusok újraindítása, kisgyermekes foglalkozások – ezekkel indult el 2021. júniusában a Hangjáték, A Hangjáték missziója a veszprémi és környékbeli zenei kultúra fejlesztése; célja, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenélő ember Magyarországon - híven a 2019-ben az UNESCO által odaítélt A zene városa címhez. Fontos gondolnunk a távolabbi jövőre is: a klasszikus zenei oktatás kiemelt feladatának tekintjük a hat év alatti, intézményes oktatásban még nem részesülő gyermekek zenei nevelését. 

Az VEB 2023 zenei koncepciójában szereplő további zenei projektek:

Meglévő, kiemelt fesztiválok fejlődésének támogatása: 

 • VESZPRÉMFEST – a VeszprémFest a legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget megcélozva az opera, a jazz, a klasszikus zene, a világzene, és a popzene legjobbjait hozza Veszprémbe évről évre, és vonzza mindezzel a városba ezen műfajok rajongóit a környékről, a régióból, az egész országból, sőt, a környező országokból is. 
 • UTCAZENE FESZTIVÁL – hazánk legjelentősebb utcazenész megmozdulása, mely a szakma szemében is egyike azon meghatározó zenei rendezvényeknek és tehetségkutató fórumoknak, melynek szavára oda kell figyelni. 

Saját kezdeményezésű és/vagy koprodukcióban megvalósuló projektek: 

 • MUSIC HUNGARY Konferencia és Showcase Fesztivál –a hazai zenei szakma egyik legfontosabb fóruma, melyet feltörekvő zenekarok seregszemléjével egészítünk ki. 
 • VESZPRÉM FOLK – népzenei találkozó és fesztivál, Európa Kulturális Fővárosában nemzetünk értékeinek, hagyományainak innovatív, interaktív módon való bemutatása az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva. 
 • WORLD MUSIC CAPITAL 2023 - Powered by WOMEX - világzenei fókuszú zenei rendezvény a műfaj ismertebb balkáni előadóival.  
 • JAZZ, BLUES 2023 – jazz és blues fesztiválok. A két leginkább standardizált stílus, így a határainkon túlról se kérdés, milyen rendezvényre érkezik majd a látogató. 
 • TITOK KONCERT – geg show, melynek kuriózuma a megközelítés játékosságában rejlik. 

 • DIMITROV Próbateremközpont – egy olyan közösségi intézmény létrehozása a célunk, ahol különböző művészeti ágak képviselői egymás mellett tudnak alkotni, működni, tevékenységükkel egymást ösztönözni. Próbatermek, alkotótermek, közösségi terek. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 50 nap 19 óra 32 perc 13 másodperc
van hátra a megnyitóig!