RAGYOGJ! – A ZENE VÁROSA - A plakát és a kreativitás ünnepe

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés
A benyújtás határideje: 2023. 04. 25. 0:00

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a KUNSZT! plakátpályázatot hirdet RAGYOGJ! – A ZENE VÁROSA, a plakát és a kreativitás ünnepe címmel, a felsőoktatási intézmények művészeti képzésben résztvevő hallgatók, illetve hivatásos grafikusok és tervezőgrafikusok számára.

A tavalyi sikeres plakátkiállításunk után idén ismét meghirdetjük a pályázatunkat, mellyel a veszprémi Gizella Napok programsorozathoz kívánunk csatlakozni, egy nagyszabású kültéri plakátkiállítás keretében. A kiállítás és az azt kísérő plakáttervezési workshopokból álló programsorozat célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével ünnepeljük a Kulturális Fővárost és egyben bemutassuk a plakát új vizualitásban betöltött szerepét.

A PÁLYÁZAT KIÍRÓJA

A pályázat kiírója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a KUNSZT!

HÁTTÉR

Veszprém város 2018 decemberében a régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. A program alapköve, hogy a Veszprém-Balaton-Bakony régió közös erővel mutassa meg értékeit, kulturális sokszínűségét. Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO Zene Városa címet, célkitűzésünk, hogy Veszprém legyen az a város, ahol arányaiban a legtöbben zenélnek, énekelnek, játszanak valamilyen hangszeren. Kutatások bizonyítják: azok a városok, ahol sokan zenélnek, boldogabbak.

A PÁLYÁZAT TEMATIKÁJA

Olyan plakáttervek beérkezését várjuk, melyek szubjektív szemszögből láttatják a zene, az ének, a város és a közösség együttélését, kellő párhuzamot vonva akár az Európa Kulturális Fővárosa címével, akár Veszprémmel vagy a régióhoz tartozó Balatonnal, Bakonnyal. Olyan plakátműveket várunk, melyek vizuális nyelvezetével frissességet, lendületességet, humort, kreativitást hordoznak magukban, bátran nyúlnak a képi metaforák használatához.

A pályázat célja a RAGYOGJ! – A ZENE VÁROSA, a plakát és a kreativitás ünnepe témafelvetésén keresztül a pályázók egyéni véleményének, vizuális világának és gondolatainak a plakátgrafika sajátos eszközeivel történő bemutatása.

Egy pályázó maximum 2 pályaművet nyújthat be. A beérkezett munkákat egy nemzetközi szinten is többszörösen elismert, hazai szakértőkből álló hatfős zsűri bírálja el. A három legjobb alkotás pénzdíjazásban részesül.

A PÁLYAMUNKÁK FELTÖLTÉSÉNEK TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI

Méret: 70×100 cm, CMYK, 150 DPI, maximum 15 MB (5 mm-es kifutóval és vágójellel ellátva)
Lehetséges állományformátumok: kompozit pdf vagy jpg

Egy pályázó maximum 2 pályamunkával nevezhet.
Pályázatokat a [email protected] emailcímre várjuk.

Megjegyzés: A mások szerzői jogát, kulturális, vallási, politikai érzékenységet vagy közszemérmet sértő anyagokat, a bejelentések alapján a szervezőknek joguk van kizárni a versenyből.

DÍJAZÁS

1. DÍJ – 300.000,-Ft
2. DÍJ – 200.000,-Ft
3. DÍJ – 100.000,-Ft

HATÁRIDŐ

A pályázat feltöltésének határideje: 2023 április 25. 24:00

VÁLOGATÓ ZSŰRI

Ducki Krzysztof – Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Magyar Plakát Társaság elnöke, Budapesti Metropolitan Egyetem tanára

Muraközy Péter – Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Operatív Osztályának vezetője, Veszprémi Utcazene Fesztivál alapítója

Tóth Andrej – grafikusművész, KUNSZT! alapítója, Magyar Plakát Társaság tag, Budapesti Metropolitan Egyetem tanára

Marcell Tamás – tervezőgrafikus, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense

Sz. Eszteró Anett – tervezőgrafikus, a tavalyi Ragyogj! plakátpályázat díjazottja, Magyar Plakát Társaság tag

Szigeti G. Csongor – képzőművész, designer, az egri Média és Design Intézet oktatója

A díjazott pályaművek és a zsűri által kimagaslónak ítélt plakátokat kiállítjuk Veszprém egy központi, reprezentatív helyszínén 2023. május 13-21-ig.

A pályázó anyaga beküldésével garantálja, hogy pályázott képek kivétel nélkül saját szellemi termékei. A pályázó a beadott munkái beküldésével feltétel nélkül hozzájárul ahhoz, hogy pályázott művei a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a KUNSZT!  kiállításain kinyomtatott formában, valamint weboldalain, online felületein, illetve a közreműködésével szervezett eseményen, rendezvényeken, és az eseményt hirdető marketing részeként bemutatásra, publikálásra, reprodukálásra kerüljenek.

A pályázat kiírója a pályázati felhívásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

További információkért üzenetet a [email protected] e-mail címre várjuk.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!