1 Bor 1 Vers

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Az 1 Bor 1 Vers projekt elsődleges célja, hogy kimozdítsa az irodalmat befogadásának hagyományos(nak vélt) tereiből és formáiból, rendhagyó közegben, komfort zónákon túl, atipikus formában képzeli el az irodalom megtapasztalását és eléri a kiemelt fiatal célközönséget.

A projekt célja emellett, hogy országosan ismert vagy éppen feltörekvő kortárs magyar költők és írók meghívása és a régió kortárs irodalmának, illetve az európai irodalomnak a népszerűsítése.

A célok megvalósítását egy borászat adott tételének egy adott kortárs vers párosításával teszi, a borospalackot hordozónak tekintve egy nyakcímke segítségével minőségi módon juttatva el a verseket a célközönséghez – egy olyan célközönséghez is, aki nem feltétlenül olvas kortárs költészetet. Nem csak a borok és a versek kerülnek így párba, hanem borászok és kortárs költők is, ami további együttműködéseket és diskurzust is eredményezhet. 

2021-ben 6, 2022-ben 12 borászat és költő páros képezi a projekt alapját. Ezeknek a borászatoknak egy-egy 300 palackos tételére került fel a választott vers nyakcímke formájában, így egy limitált, 3600 tételes borkollekció jött létre. Az egyes borászatok maguk választották ki a nyakcímkéken megjelenő verseket: volt olyan, hogy a borász eleve baráti kapcsolatban volt a költővel, de olyan is, hogy hosszas olvasgatás és ajánlás során alakult ki, melyik vers illik a legjobban a választott borhoz.

Minden bor-vers páros kialakulásának megvan tehát a maga története, ilyen például Szabó Gyula köveskáli borász és Jancsó Zoltán kapcsolata. A Káli Kövek Rezeda Olaszrizling Válogatásra Jancsó Zoltán sorai kerültek, akit ezeréves barátság köt össze a borásszal, de szintén régre nyúlik vissza a Szent Donát Borkúria borászának, Kovács Tamásnak és Kiss-Horváth Ágnes költőnőnek az ismeretsége. “Ágnessel aktív élő kapcsolatunk van, 2009-ben ugyanis nálunk tartotta az esküvőjét” – mondja Tamás. 2020-as Csopak névre hallgató olaszrizlingjükre Ágnes „Amiért élni érdemes” című verse került rá, aki maga kereste fel a borászatot a pályázati felhívás láttán. A Borbély Családi Pincészet borásza, Borbély Tamás és Babiczky Tibor is régóta ismerik egymást, Tamás feleségének a költő édesapja volt sokáig a kézilabda edzője. Ők emiatt is együttesen jelentkeztek, már választott verssel.  Istvándy Gergő és felesége Klaudia 2017-es Badacsonyi Kéknyelűjét Kiss Dávid Trigonometria című versével lehet együtt kóstolni „Ez a bor maga is egy igazi klasszikus, melynek minden kortya megállásra, elgondolkodásra késztet” - mondja Istvándy Gergő. Sümegi Gábor (Skrabski Pincészet) Bognár Anna költőnővel működött együtt, akivel a fotózás alatt azonnal megtalálták a közös hangot. A pincészettől egy 2020-as Furmintot lehet kóstolni.

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos író költő is örült a felkérésnek, az ő versét a badacsonytomaji Laposa Birtok 2021-es Rajnai rizlingjével lehet „összekóstolni”. Az Ékkő Borműhely borásza, Halmosi Áron, Péntek Róbert badacsonytomaji költő versét választotta 2018-as Szent György-hegyi Olaszrizling borára, ők helyből, a környékről ismerik egymást. A Von Beőthy Pince 2019-es pinot noir tételén Nádasdy Ádám sorai olvashatóak. A badacsonyörsi borász, Molnár Júlia Dóra a Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2018-as kéknyelűjével jelentkezett, amihez Tóth Csilla egyik versét szemelte ki. Földi Bálint borász a tavalyihoz hasonlóan idén is részt vett a projektben, mint nagy irodalom barát, ezúttal Seres Lili Hanna költőnő versét választotta Vulkán 2021 névre hallgató Olaszrizling-Rajnai házasításához. A Bagolykő Borbirtok 2020-as Rózsakövére Krusovszky Dénes verse került, míg a Zelna Pincészet Füred Olaszrizling Hegyborára Bende Tamás versét választotta.

A kiválasztást megelőzte egy pályázat, a beküldött vers és bor párosokat szakértő zsűri bírálta el: Ugron Zsolna író, Falvai Mátyás (kortarsonline.hu vezető szerkesztője), Kormos Lili (újságíró, az Analóg Olvasó Mozgalom alapítója) és Budavári Dóra (gasztro- és bor-kommunikációs szakember, újságíró, az 1 Bor 1 Vers projektvezetője).

A párosítások nyilvános vers és borkóstoló keretében lettek bemutatva június 10-én a Szent György-hegyen. A borokat értékesítés során is meg lehet kapni a résztvevő borászatoknál és partnereiknél, miközben a verseket és a borászatokat folyamatosan bemutatjuk a közösségi platformokon.

Az 1 Bor 1 Vers projekt más, az Európa Kulturális Fővárosa program által szervezett eseményeken is megjelenik. 2022 februárjában a Holtszezon Irodalmi fesztiválon tartottak verses kóstolót.

Legközelebb augusztus 19-én Zánkán nyílik lehetőség a nagyközönség számára “összekóstolni” a verseket és borokat, egy zenés, hangulatos debütáló bemutató keretein belül. Az esemény háziasszonya Ugron Zsolna, zenél: Jobbágy Bence (A Bence kalandjai).

Kultúra Gasztronómia Vers

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!