A fonótól a mesekocsmáig!

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Népmesekincsünk évszázadok alatt formálódott, magyar nyelvterületen körülbelül húszezer népmese és változata létezik néprajzkutatók becslései alapján. Kezdetben a felnőttek szórakoztatásának eszköze volt, de erkölcsi és életfilozófiai tanításai által mindig is útmutatóként szolgált a közösségben betöltött szerepünk formálásában. 2023-ra egy, minden korosztályt megmozgató programsorozatot építettünk fel, ahol első kézből tapasztaljuk meg az élőszóval mondott történetek, mesék élményét – és hogyan válik mindez egy közösségi élménnyé, közösen találjuk meg, hol találhatja meg helyét a mai világunkban.

A Hétmérföldes Népmese Napok a veszprémi általános és középiskolásokat célozzák a tanév során, a Fenyves Malom udvarán májusban felállított Búzaszem Meseudvar és az Óváros Piacon a Krajcáros Mesék mesemondó sátra a családokat vonzza majd. A Pannon Mesekör keretei között az élőszavas mesemondás gyakorlata iránt érdeklődő laikus felnőttek és gyakorló mesemondók önszerveződő közösségeinek adunk teret már megszerzett tudásuk, mesemondói eszköztáruk gyarapítására, előadói stílusuk csiszolására, szakmai kapcsolatok építésére. A Séd-parti Mesekocsma keretében Veszprém kultúrbisztróiban mesélők egymást váltva mondják el tréfás, tündér-, vagy épp pajzán történeteiket, elvarázsolt kocsmai hangulatot teremtve a hosszú téli estéken.  

Június elején pedig az szerte Európából érkeznek hozzánk a történetmondók. „A fonótól a mesekocsmáig” Nemzetközi Történetmondó Konferencia keretében a történetmondás szerteágazó területén belül elsősorban a hagyományokhoz ragaszkodó hazai mesemondó vonulat bemutatására, alkalmazási lehetőségeinek elemzésére koncentrálunk. És persze nem szalasztjuk el azt a soha vissza nem térő alkalmat, hogy Európa legjobbjai a városunkban lesznek: a meghívottak egy nemzetközi történetmondó fesztivál keretében mutatkoznak be saját népeik meséjével, magyar és angol nyelvű előadások, találkozások váltják egymást az utcákon, kocsmákban és közös mesetúrák során Veszprém történetéhez kapcsolódó legendák, mitikus történetek, népmesék elevenednek meg.  

Megvalósító: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület 

Helyszín: Veszprém 

Időpont: folyamatosan 2023-ban, kiemelt programok (konferencia és fesztivál) 2023 júniusában 

Partnerek: veszprémi középiskolák, Pannon Egyetem, Európai Mese- és történetmondók Szervezete Federation for European Storytelling (FEST)

TeszVeszprém

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!