Auer Fesztivál Veszprém

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

Tisztelgés a Veszprémben született Auer Lipót hegedűművész előtt

Auer Lipót a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógus egyénisége Veszprémben született és itt kapta meg egyedülállóan sikeres életútjához az indító támogatást.  

A fesztivál keretében szülővárosába hozzuk el azokat a világhírű művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői.   

A fesztiválközönség az elmúlt évek során hallhatta már a fesztiválon többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Vadim Gluzman, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Miklósa Erika, Frankl Péter, Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett, a Kodály Kvartett, az Auer Trió, valamint a jazz és a populáris műfajok jeles képviselői közül Mark O’Connor, Gilles Apap, Oláh Kálmán, Borbély Mihály, Roby Lakatos, Aleksey Igudesman, a Jánoska Ensemble, a Klezmatics, Lajkó Félix és Balázs János játékát.  

Olyan formátumokkal dolgozunk, amelyekben nem csupán „importáljuk” a fellépőket, hanem melyek hidat is képeznek Veszprém zenei és kulturális életével, az itt működő és alkotó művészekkel, illetve zenét tanuló fiatalokkal. Így a veszprémi székhelyű Mendelssohn Kamarazenekar nem csak a fesztivál rezidens zenekara, hanem az ideérkező világhírű művészek partnere is egyben.   

A világsztárok mellett a nagy karrier előtt álló, nemzetközi versenygyőztes fiatal művészek meghívása és megismertetése is szerepet kap, ehhez kapcsolódóan működik az Auer Akadémia – nemzetközi mesterkurzus sorozat, melyeken pályakezdő zenészek, vagy még tanulmányaikat végző hangszeresek tanulhatnak, s kaphatnak fellépési lehetőséget.  

2023-ra a fesztivál már nemcsak a megszokott nyári időszakban kínál hangversenyeket, új szekciókkal a tavaszi, őszi és téli időszakra fókuszáló divíziókkal is jelen lesz. A szintén 2023-ban bevezetendő új koncertezési formákhoz új közönségréteget is megcéloz a fesztivál olyan programokkal, társművészetek bevonásával, mely elérhetőbbé teszi, közelebb hozza a klasszikus zenét minél több ember számára.  

Megvalósító: Mendelsohn Kamarazenekar Közhasznú Egyesület 

Időpont: 2023.08.01. - 2023. 08. 06. 

Helyszín: Veszprém 

zene Zene/Város

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!