Az arc, a medence, két torony és egy rom kiállítás

VEB2023 szervezés 8200 Veszprém, Haszkovó
VEB2023 szervezés 8200 Veszprém, Haszkovó

<p>Kreatív városi beavatkozások a Haszkovón</p>

ekf-cim

Kreatív városi beavatkozások a Haszkovón

A lakótelepek a világon mindenhol mostohák. A Haszkovó is az. Történetük egybeforrott az élhetetlenséggel, szürkeséggel, lélektelenséggel. Lehet szürke és élhetetlen valami, ami húszezer ember otthona? Lehetséges, hogy ezek a sztereotípiák csak meggátolnak minket abban, hogy valódi városként tekintsünk ezekre a lakótelepi negyedekre és ezzel kreatív ötletekkel egészítsük ki őket? 

A Design Hét Veszprém apropóján létrejövő kiállítás célja, hogy öt óriási és játékos bútor segítségével megpróbálja kiegészíteni a modern lakótelepek építészeti hiányosságait és bizonyítani, hogy a Haszkovó is ugyanolyan városnegyed, mint akár Veszprém belvárosa, éppen csak nem jöttek létre azok az elemei, amikre szívesen emlékszünk, olyanok mint a „Zsuzsi szobor” az „Óra” vagy a „Tűztorony”. A kiállítás ezek pótlására tesz kísérletet. A bútorok két hétig lesznek megtekinthetőek a Haszkovón, majd szavazást tartunk, hogy melyiket szeretnék a lakótelepen élők „megtartani” és melyiket ajándékoznák oda Veszprém más kerületeinek. 

A kiállítás a tavalyi 12 fal – építészet és kortárs ornamentika kiállítás után újra feltörekvő nemzetközi építészeket invitál Veszprémbe. Az öt installációt brit, görög, olasz, spanyol és magyar építészek tervezik, ezzel prezentálva öt ország építészeti látásmódját is.

Az arc, a medence, két torony és egy rom

Fotó: Varga Marietta

Szervezők: Paradigma Ariadné, Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 

Kurátorok: Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid 

Grafika, webdesign: Császár Adrienn

Audio guide copywritining, szerkesztés: Német Szilvi 

Audio guide, fordítás: Adele Eisenstein

Hang designer: Bertók Márton

Audio guide és további információ: http://haszkovo.eu/#/ 

Innováció Fenntarthatóság Közösségépítés

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!