Baláca - „Egy csepp Itália” a Balaton mellett, Baláca Élménypark

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

A Balaton-felvidék egyik csodája, a majd 2000 éves balácai római villagazdaság újra életre kel. A mozaikok és a 2400 m2-es lakóház mellett a programok során átélheti az ókor mindennapjait, ünnepeit, de részt vehet olyan kiemelkedő kulturális eseményeken is, amelyekhez foghatót utoljára a római elithez tartozó tulajdonosok rendeztek Balácán.

A Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca Magyarország legnagyobb látogatható római kori villagazdasága, amely önmagában is kedvelt célpontja az ókori Itália hangulatára vágyóknak. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program segítségével megvalósuló rendezvények azonban még inkább átélhetővé teszik az érdeklődőknek az ókor, és benne a római kori Balaton-felvidék egykori kulturális sokszínűségét.

Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca

A projekt célja, hogy - közös összefogásban civil szervezettekkel és a veszprémi Petőfi Színházzal - hagyományőrző és teremtő rendezvénysorozatot keltsen életre, benne kalandjátékokkal hagyományőrzőkkel, vásárosokkal, színes felvonulással, gyermekfoglalkozásokkal, konferenciával, aratás-, és borünneppel, zenés ismeretterjesztő rendezvényekkel, interaktív színházi programokkal, amelyek szabadtéri, nagy színházi előadások adnak új jelentést az ókori luxus fogalmának, vagy akár improvizációs előadásokkal, foglalkozásokkal, amelyek játékosan mutatják be a római kort a nézők bevonásával.

Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca

A programkínálat széles spektruma mindenkinek szól, de igyekszik megcélozni a családokat, iskolás korú gyermekeket, nyugdíjasokat, és a helyszín jellegéből fakadóan a kerékpáros örökségturisztikai csoportokat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!