BALATORIUM

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

A Balaton jólléte mindannyiunk ügye!

Kevesen vannak, akiket ne kötne mély érzelmi szál ehhez a sok tekintetben egyedülálló természeti-társadalmi jelenséghez, tájhoz, kultúrához.  

Balaton: Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország tagadhatatlanul legfontosabb régiói közül való, amelynek valóságát számtalan tényező alakítja, és amely számtalan érdek metszésében fekszik.  A planktonoktól a befektetőkig, a nádastól a nyaralókig, a halaktól a vitorlázókig, a helybeliektől a bebírókig, az ökológusoktól a strandüzemeltetőkig minden érdekelt ismeri a saját szempontjait, ha a Balatonról van szó. 

De mennyire vagyunk tudatában ennek az érzékeny ökoszisztémának a bonyolult összefüggéseivel? Valóban ismerjük-e tavunkat és a tájat, amelyekhez annyira kötődünk, és vajon képesek vagyunk-e a részérdekek mellett megismerni és felismerni közös érdekeinket? 

E kérdések jegyében határoztuk meg a VEB2023 kiemelt projektjeként a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló, és azokat a művészet és az edukáció eszközeivel közvetítő BALATORIUM programsorozatot. 

Ökológiai-művészeti programsorozat 

Performatív tájbejárások, interaktív köztéri akciók, kiállítások, szakmai beszélgetések, hangjátékok, művészeti rezidenciaprogram jön létre, mind azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Balaton sérülékeny ökológiai rendszerére és elősegítse e kiemelkedő természeti kincsünkkel kapcsolatos szemléletváltást. 

Kiemelt szakmai partnerünk, a PAD Alapítvány széleskörű együttműködést mozgat meg a szervezés során: tudományos intézetek, kutatók, alkotók, művészek vesznek részt a másfél éves programsorozat megvalósításában. 

A programsorozat csúcspontja a nyár végi Balatorium Ökológiai Hétvége, ahol strandokon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és Balatoni Limnológiai Kutatóintézet helyszínein színes seregszemléje lesz a tudományos-művészeti alkotásoknak, kapcsolódó beszélgetésekkel, workshopokkal, kulturális programokkal. 

Edukáció 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) a Balatorium programhoz kapcsolódva, saját diákjait és oktatóit bevonva, elsősorban a 14-18 éves korosztály számára fejleszt játékos edukációs programokat a Balaton ökológiai témáira reflektálva. A kurzusok során létrejön egy társasjáték, megvalósul egy oktatói példatár és a hozzá kapcsolódó pedagógus továbbképzés középiskolai tanárok részére, valamint interaktív iskolai programok a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettel együttműködésben.  

A Balaton ökológiájához kapcsolódó adatok elemzéséből és vizuális feldolgozásából az adatvizualizáció eszközeivel művészeti és design projekteket hoztak létre a hallgatók. Nyári építőtáboruk során megépül a Balaton parton a MOME Építészeti Intézet hallgatói által tervezett installáció mely alternatív oktatási helyszín, kiállítótér és közösségi tér lesz egyben. Az kurzusok és építőtáborok eredményeit a Balatorium Ökológiai Héten, valamint az őszi Budapest Design Week keretében is bemutatják. 

Balatorium – A kiállítás 

Mint ahogy a Balaton élő rendszerét is számtalan számunkra láthatatlan és sokszor még ismeretlen folyamat alkotja, a Balatorium program létrejötte során is izgalmas háttérfolyamatok zajlottak a felszín alatt. Több éves előkészítő munka során bevontuk a témák kialakításába a térségi és országos tudományos intézeteket és kutatókat, hazai és nemzetközi ökológiai-művészeti szakembereket. Ezt az izgalmas, kísérletező folyamatot tárjuk a közönség elé 2023 őszén a veszprémi Művészetek Házában. A művészeti installációk, vetítések mellett szakmai beszélgetések, workshopok várják az érdeklődőket.  

Balatorium zenei album 

Mindenki ismeri a strandok, a hullámverés, vagy a balatoni nádas jellegzetes hangjait. De hogyan szólnak az invazív fajok, az algatömeg-produkció, a menedzselt ökoszisztéma, vagy a balatoni klímaváltozás?  Hazai és nemzetközi zenészeket kérünk fel az underground és mainstream határterületeiről, hogy kutatók segítségével inspirálódjanak a térség legfontosabb ökológiai fogalmai által és felhasználva balatoni hangmintákat is, alkossanak zenét szabadon. A Banana Records gondozásában létrejövő albumhoz kapcsolódó ökológiai és művészeti tartalmakkal és lemezbemutató koncerttel szólaltatjuk meg a Balaton hangját 2023-ban. 

Megvalósítók: PAD Alapítvány, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Művészetek Háza Veszprém

Helyszín: Balaton térsége, Veszprém

Időpont: 2022-2023 során folyamatosan

Honlap: https://balatorium.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Balatorium/

Partnerek: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoport, Budapest Design Week


PAD - SZABADONBALATON

A szabadonbalaton ökológiai szemléletű kulturális kezdeményezés. Célja, hogy tudományos kutatásokra alapozott művészeti eszközökkel és - folyamatokkal segítse a Balaton hosszútávú természeti és társadalmi fenntarthatóságát biztosító szemléletformálást.

WEBOLDAL

BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, területe mintegy 57.000 hektár. A BFNP Igazgatóság fő tevékenységei közé tartozik a természetmegőrzés, a tájvédelem, a természetvédelmi gazdálkodás, valamint a szemléletformálás és az ökoturizmus.

WEBOLDAL

BALATONI LIMNOLÓGIAI KUTATÓINTÉZET

A tihanyi székhelyű intézet az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Fő feladata az édesvizek környezettani kutatása. Kiemelt témája a Balaton és vízgyűjtőjének élővilága, annak tér és időbeni változásai, életfolyamatai, és a mindezekre hatással lévő környezeti tényezők és emberi hatások. 

WEBOLDAL

MOME

A több mint 140 éves egyetem missziójának középpontjában a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatása, kutatása és fejlesztése áll. A tudatosan cselekvő emberek képzését látja el, akik a design, a technológia és a kortárs művészeti stratégiák értő alkalmazása révén különböző élethelyzetek, társadalmi rendszerek újítóiként és javítóiként képesek fellépni a 21. században. 

WEBOLDAL

BABAKO

A környezeti és fenntarthatóságra nevelés Veszprém megyei pedagógusszervezete. Óvodától középiskoláig átfogja a fenntartható fejlődés ügyéért dolgozó intézményeket és minden korosztályban támogatja az ökológiai szemléletformáló programok megvalósítását. 

WEBOLDAL

PANNON EGYETEM - LIMNOLÓGIA KUTATÓCSOPORT

A Limnológia Kutatócsoport elsődleges kutatási témája az édesvízi rögzült és lebegő algák ökológiája és a környezeti változásokra adott válaszai. Kutatási területeink széles spektrumot ölelnek fel, mint például barna vizű, erdei kistavak; szikes tavak; különböző folyóvizek és kiemelt figyelmet fordítunk a Balatonra is. 

WEBOLDAL

Fenntarthatóság Balaton Balatorium

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!