Boglár 50

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

A „váratlan kultúra” szellemidézése

„A hatvanas években Magyarországon is megjelent az új, kritikus és offenzív neoavantgárd kultúra. Kivirágzása váratlanul érte a magyar kulturális és politikai életet. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a kiüresedő klasszikus avantgárd helyébe lépett, amely Közép-Európában a totális represszió után épp ekkor kelhetett újra életre. A világtrenddel szinkronban lévő neoavantgárd viszont már váratlan kihívás volt a keleties hatalom számára: kibontakozását társadalmi aktualitása miatt kifejezetten akadályozta. De erre a kultúrára nem csupán a környezetéhez való viszonyában, hanem önmagában is – folyton változó, mindig új megjelenési formái okán – a váratlanság nyomta rá bélyegét. E váratlanság legbenső forrása az ismeretlen valósággal szembenéző művészi magatartásban rejlett. A váratlan kultúra alkotói hagyták meglepni magukat a lélek és szellem belülről, a kor és a történelem kívülről érkező új meg új kihívásaitól. Ez a magatartás jelent meg műveikben stílusjegyként, spontán önszerveződésükben a nyilvánosság új formáinak és tereinek megtalálásában.

Galántai György balatonboglári kápolnaműtermét 1970-73 között nyaranta az új művészet kiállítótereként működtette. A kiállító művészek, hozzá hasonlóan, nagyobbrészt budapestiek voltak, mivel az egyetlen magyar nagyvárosban kristályosodott ki a világgal szinkronban lévő magyar neoavantgárd. Szentjóby Tamás társaival ott szervezte az első magyar happeninget, Halász Péterék kísérleti színházi társulata – betiltása után – az első magyar lakásszínházat, de a boglári kápolnában és körülötte bemutathatta az estétől másnap reggelig tartó King Kong című darabját is.

Tábor Ádám

A VEB2023 EKF szakmai programja „Váratlan kultúra” címmel négy képzőművészeti – és részben összművészeti – projekt meghívásával és támogatásával tiszteleg a neoavantgarde e fontos hazai fejezetének helyettesíthetetlen és szellemi kisugárzását tekintve máig érvényes, európai öröksége előtt. Abban bízunk, hogy a történeti kiállítások és performatív eseménysorozatok ezen stílus európai beágyazottságát felkutatva a jelen számára is megnyitják az örökséget.

2023 során az alábbi projektek valósulnak meg a „Váratlan kultúra” ernyője alatt:

Boglár - Itt és most - kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában

Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970–1973

Időpont: 2023.06.10. – 08.24.

Helyszín: Balatonfüred, Vaszary Galéria

Performatív archívum: Balatonboglár 1970-73

Időpont: 2023. augusztus - szeptember

Helyszín: Balatonboglár

Honlap: https://pa2023.babelcamp.hu

Attalai Gábor kiállítás

Időpont: 2023. szeptember – december 

Helyszín: Művészetek Háza Veszprém

Honlap: https://www.muveszetekhaza.hu

Kultúrdomb a Kultúrvölgyben 1973/2023

Időpont: 2023. július

Helyszín: Kapolcs

tükörkép boglár50

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!