Cholnoky-kód

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A Cholnoky-kód alapvető célja, hogy megfogalmazza Veszprémet, mint természettudományos és művészeti teret, rávilágítson a polgárváros keletkezésére, gazdag múltjára, a tudomány és a művészet harmonikus kapcsolatára, polgári attitűdjére. Lehetőséget kínál arra, hogy Veszprémen kívül a Balatont, mint természeti képződményt és mint művészeti alkotásokat ihlető teret határozza meg.

A Cholnokyak a századfordulós Veszprém meghatározó családja. Szellemi teljesítményeik (irodalom,földrajz,orvostudomány) országos, sőt nemzetközi szintűek, műveik, életmódjuk hű képe Veszprém polgári várossá fejlődésének. Ebben az újszerű színházi produkcióban a debreceni Lighthouse fényművészeti csapat lesz az alkotók segítségére. A legkorszerűbb látványeszközökkel teszik befogadhatóvá a Cholnoky-kódot, megfelelő asszociatív teret engedve az alkotói szándékoknak. Az író szellemi kalandjátékra hívja a nézőket, ahol a Cholnokyak helyenként viharos élete, a kor ellentmondásai, a vidéki, fővárosi és európai lét konfliktusai adják a szituációk lényegét. 

A darab megírására Egressy Zoltán József Attila-díjas írót kértük fel. Az előadás a Forte Társulat és a Pannon Várszínház koprodukciójában jön létre 2023-ban, nagyszínházi bemutatójának időpontja 2023. szeptember 23.  Az előadásban Cholnoky László, Cholnoky Jenő, Cholnoky Viktor és Csolnoky Ferenc mellett megjelennek a család nőtagjai, a kor meghatározó irodalmi és társadalmi személyiségei. 

Veszprém Cholnoky-kód

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 16 óra 45 perc 09 másodperc
van hátra a megnyitóig!