Christkindl Fest

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

„Ahány ház, annyi szokás.”

A városlődi Iglauer Parkba várunk családokat, érdeklődőket 2023. december 15. és 18. között, ahol életre kel a néphagyomány. A park 12 épületében ezen a hétvégén betekintést nyerhetünk a környék nevezetes karácsonyi népszokásába. 

A „Christkindl Spiel” karácsonyi énekes népszokás a Bakony és a Balaton-felvidék németek lakta falvaiban” 2021-ben UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe is bekerült. A Christkindl Spiel a reformáció idejétől élő énekes népszokás, amely Magyarországon először a 18. században a Bakony és Balaton-felvidék németek lakta településein jelent meg. A 8–15 éves gyermeklányok december 24-én reggeltől éjfélig járják a falut szerepüknek megfelelő viseletbe öltözve, fejdísszel vagy díszes pártával a fejükön. Minden házba bekopognak, hogy játékukkal vigyék az örömhírt: megszületett a Kisjézus. A német nyelvű, verses, énekes játékukat csengőszóval kísérik. A verseket, énekeket és az egyéb szövegeket a helyi hagyományok szerint a településen fennmaradt variációban tanulják és adják elő a csoportok.

 

Az énekes, dramatikus produkciók, családi manóműhely, karácsonyi vásár és kézműves foglalkozások mellett helytörténeti kerekasztal beszélgetésekre (Stammtisch), a Bakony és a Balaton-felvidék karácsonyi néphagyományainak, az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó jeles napok, népszokások bemutatására is sor kerül. Megnyílik továbbá a Christkindl kiállítás, a német ajkú településeink zenei örökségét ápoló Heimatklang Énekegyüttes is fellép és a Kocsmaszínház (Wirtshaustheater) is egyedi élményt ígér, ahol sajátos forgatókönyv szerint kóstolhatunk helyi ételeket, hagyományos ételköszöntőkkel kísérve.

Megvalósító: Városlődi Villa Nonprofit Kft.

Időpont: 2023. 12. 15-17.

Helyszín: Városlőd, Iglauer Park

 

hidak

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!