Eger-víz patakművészeti őrség

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

A táj kultúrája, a kultúra tája!

A Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatonba folyó, 32 km hosszú Eger-víz patak.  

A patak melletti 13 település – Nagyvázsonytól Kapolcson át Szigligetig - a „vízmenti” történelem tanúi. Itt vezetett régen az egyik római hadiút; várak, monostorok, tanúhegyek és persze a valahai 39 vízimalom is része volt a történelemnek.  

Az „EGER-VÍZ” patakművészeti őrség valóban különleges projekt - azt tűzte ki céljául, hogy az egyre értékesebb élővíz fenntarthatóságát tematizálja a művészet, a tudomány és a közösségi összefogás különböző eszközeit használva. A vizes élőhelyek, a források megőrzése érdekében 13 patakmenti település önkormányzata, civil szervezetei fognak össze és egyben a mikrorégió értékfeltárását is elvégzik.  

2023. tavasza és ősze között Eger-víz Napok címmel 13 különleges, rendhagyó ökoművészeti szombatra kerül sor a falukban és azok környékén. Ezeken debütál - többek között - a Free Style Jazz Orchestra közreműködésével készülő 13 tételes Eger-víz szvit is.  

A patak mentén a vízzel összefüggő kiállítások, land art installációk felállítására is kísérletet tesz a projekt.  A fiatalok és a falvak lakosságának bevonásával elindul a patak „takarítás”, a helyi iskolákban pedig edukációs programok indulnak útjukra - reményeink szerint hagyományteremtő jelleggel. 

2023 során a művészeti programsorozat szakmai találkozókkal és konferenciákkal egészül ki, amelyek a vízháztartással, a klíma problémákkal, a patak rehabilitációval kapcsolatos témákat dolgozzák fel lokális kontextusba helyezve - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Pannon Egyetem, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a WWF Magyarország szakmai segítségével.   

Megvalósító: Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 

Helyszín: Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi, Nemesgulács, Badacsonytördemic, Szigliget 

Időpont: 2022 nyár - 2023 december 

Partnerek: Az érintett 13 település önkormányzatai, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Pannon Egyetem, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, WWF Magyarország 

Törékeny Balaton

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 50 nap 18 óra 28 perc 46 másodperc
van hátra a megnyitóig!