Eger-víz patakművészeti őrség

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

A táj kultúrája, a kultúra tája!

A Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatonba folyó, 32 km hosszú Eger-víz patak.  

A patak melletti 13 település – Nagyvázsonytól Kapolcson át Szigligetig - a „vízmenti” történelem tanúi. Itt vezetett régen az egyik római hadiút; várak, monostorok, tanúhegyek és persze a valahai 39 vízimalom is része volt a történelemnek.  

Az „EGER-VÍZ” patakművészeti őrség valóban különleges projekt - azt tűzte ki céljául, hogy az egyre értékesebb élővíz fenntarthatóságát tematizálja a művészet, a tudomány és a közösségi összefogás különböző eszközeit használva. A vizes élőhelyek, a források megőrzése érdekében 13 patakmenti település önkormányzata, civil szervezetei fognak össze és egyben a mikrorégió értékfeltárását is elvégzik.  

2023. tavasza és ősze között Eger-víz Napok címmel 13 különleges, rendhagyó ökoművészeti szombatra kerül sor a falukban és azok környékén. Ezeken debütál - többek között - a Free Style Jazz Orchestra közreműködésével készülő 13 tételes Eger-víz szvit is.  

A patak mentén a vízzel összefüggő kiállítások, land art installációk felállítására is kísérletet tesz a projekt.  A fiatalok és a falvak lakosságának bevonásával elindul a patak „takarítás”, a helyi iskolákban pedig edukációs programok indulnak útjukra - reményeink szerint hagyományteremtő jelleggel. 

2023 során a művészeti programsorozat szakmai találkozókkal és konferenciákkal egészül ki, amelyek a vízháztartással, a klíma problémákkal, a patak rehabilitációval kapcsolatos témákat dolgozzák fel lokális kontextusba helyezve - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Pannon Egyetem, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a WWF Magyarország szakmai segítségével.   

Megvalósító: Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 

Helyszín: Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi, Nemesgulács, Badacsonytördemic, Szigliget 

Időpont: 2022 nyár - 2023 december 

Partnerek: Az érintett 13 település önkormányzatai, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Pannon Egyetem, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, WWF Magyarország 

eger patak

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!