Egry József 140

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Balaton, Szicília, Nervi

Egry József születésének 140. évfordulóját 2023-ban ünnepeljük. Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő művészt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Talán kevéssé köztudott, hogy a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteménye közel 50 darab Egry-képet őriz, köztük olyan jelentős főműveket, mint a Szent Kristóf a Balatonnál, vagy a Szivárvány. Ám számos személyes jellegű dokumentum, zömében levelek és fényképek is lapulnak a múzeumi adattárban.  Ennek fényében meglepő, hogy Veszprémben utoljára 2008-ban, több mint 10 éve találkozhatott a közönség Egryvel. Mégsem egy klasszikus életműkiállítást tervezünk a veszprémi múzeum 2023-ra megújuló főépületébe.  

Egry József 1916-ban, az első világháború háború során került a badacsonyi hadikórházba, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Pauler Júliával. A háborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban élt és dolgozott, de a teleket rendszerint a fővárosban töltötte. A szakirodalom ezt az időszakot tartja fordulópontnak Egry festészetében.  A háború előtti vastag faktúrájú olajképei fokozatosan feloldódtak, és megszülettek az atmoszférikus fényhatásokra épülő könnyed, már-már légies festmények és grafikák, amelynek témája legtöbbször a víz, a Balaton és azt környező táj a benne élő és dolgozó emberekkel. Ugyanakkor a Balaton a szakrális témák keretévé is vált. Nem elhanyagolható, hogy Egry és felesége 1929-ben közel fél évet töltött Szicíliában, majd 1938 márciusában utaztak ismét néhány hónapra Olaszországba.  

Ezek a külföldi utazások inspirálták a tárlat koncepcióját is. A művész 1919–20 körüli badacsonyi letelepedését követően készült, balatoni képeit szeretnénk párhuzamba állítani az olaszországi utazások során készült, tenger menti alkotásokkal. E gondolat mentén célunk, hogy a különböző közgyűjteményekben megtalálható munkák mellett magántulajdonban lévő, féltve őrzött és a nagyközönség elől elzárt műveket is bemutassunk. 

Az évfordulóhoz kapcsolódva, szimbolikusan 140 darab műalkotást felvonultató és a veszprémi múzeum mindhárom időszaki kiállítótermét megtöltő kiállítás rendhagyó kísérőprogramokkal is várja majd a közönséget: élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások, egyedi tárlatvezetések, akár gasztronómiai estekkel egybekötve.

 

Megvalósító: Laczkó Dezső Múzeum

Időpont: 2023. június 24. - október 29.

Helyszínek: Veszprém

Honlap: https://www.ldm.hu

tükörkép

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!