EKF Pontok

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

A KözTerek létrehozásának célja

Az EKF KözTerek létrehozásának célja személyes találkozóhelyek megteremtése a közösségi szerveződések számára.

A VEB2023 program egyik kiemelt alapértéke a közösségépítés. Egy igazán izgalmas európai kulturális fővárost az ott élők tesznek élővé, tartalmassá. Ehhez fontos, hogy a különböző korosztályok, a különféle életkörülmények között élő lakosok találkozzanak egymással, megismerjék, megértésék és elfogadják egymást. A VEB2023 programban megálmodott közterek megnyitása és tartalommal való megtöltése ennek a dinamikus kapcsolatrendszernek teremt új lehetőségeket.

Veszprémben három köztér létrehozásán és tartalommal való megtöltésén dolgozik a VEB2023 csapata: Főoldal | EKF Pontok

A KözTerek kialakítása és egyedisége

A közterek kialakításánál az a cél vezérelt minket, hogy olyan alapokat – tartalmat és funkciót – adjunk az egyes helyszíneknek, melyek figyelembe veszik azok sajátosságait, ugyanakkor közvetítik a Veszprém-Balaton 2023 Program eszmeiségét és alapértékeit is.

 

Ismerd meg a VEB2023 programban tervezett köztereket!

1. PANNON KözTér

Helyszín kialakítása: 

Azok a hallgatók, akik részt vettek a 2020/2021-es tanévben az EKF kurzuson látványterveket készítettek a helyszín kialakítására, amit az EKF tervezői figyelembe vettek a megvalósítás során. Így került raklapbútor a közösségi térbe, és ehhez idomult a belső design és a színvilág is.

Közösségi alkalmak szerveződtek a helyszín kialakítására: kertrendezés, dísznövények ültetése, valamint a raklapbútorok festése kapcsán.

Helyszín jellemzői:

Egy kis projektterem (max 10 fő), egy nagyobb projektterem (max 20 fő) és egy közösségi tér (max 30 fő + terasz) alkotja a közösségi teret. Ezekhez kapcsolódik az iroda, mely a PE munkatársainak és a hallgatói képviselet munkabázisa.

A PANNON KözTér funkciói:

  • a Pannon Egyetem, mint EKF stratégiai partner EKF kommunikációs és szervező pontja
  • teret és helyszínt ad a hallgatói önszerveződéseknek
  • UNeECC (University Network of European Capitals of Culture) titkárság
  • helyszín az EKF pályázatok nyerteseinek projektjeik kidolgozásához
  • az egyetemi tanévre lebontott programterv visszatükrözi az EKF szellemiséget és értékrendet: közösségépítő, több generációt bevonzó társasjátékestek, közöttünk élő külföldiek bemutatására irányuló programsorozatok, filmklubok beszélgetőesttel, kulturális programok
  • az EKF program megvalósítói és partnerei számára foglalási rendszeren keresztül használható a kis és nagy projektterem, valamint a közösségi tér
  • Generációs híd koncepció kidolgozásának és megvalósításának színtere

A 2021-ben elindult műhelymunka sorozat keretén belül Generációs Híd koncepciót fogalmaztak meg a résztvevők, akiket a Pannon Köztér és az EKF munkatársai toboroztak: középiskolások, egyetemisták, nyugdíjas és aktív közösségszervezők. Az elképzelések több generációt megmozgató, bevonó események, rendezvények formájában valósulnak meg.

2.  JUTASI KözTér

Egy különleges közösségi tér a lakótelepi lakosság mikroközösségeinek bevonására, mely egyben a támogató jelenlét és a kapcsolatépítések generálásának színtere is. A Jutasi lakótelepen megvalósuló események, mint pl. Jutasi Piknik, Cirkollektív közösségi kezdeményezések háttérbázisa.

A Jutasi Köztér részletes programja folyamatosan frissül, elérhető itt: Jutasi Köztér | Veszprém-Balaton 2023 (ekfpontok.hu)

3. CIVIL Pláza

Terveink szerint ez a KözTér a civil közösségek kapcsolatépítését segíti majd azzal, hogy személyes találkozásokra ad lehetőséget, olyan kiegészítő szolgáltatásokkal, mint például a fénymásolás, projektoros vetítés, nyomtatás.

A Civil Pláza létrehozását az indokolja, hogy az összejövetelekhez eddig gyakran nem volt alkalmas helyszín. Szándékunk szerint egy könnyen megközelíthető, kreatív alkotóműhelyt biztosíthatunk civil szervezetek, informális csoportok számára vagy közösségi kezdeményezések szervezőinek.

Tervezett helyszín: Veszprém belvárosa

A VEB2023 program keretében létrejött EKF pontok és programjaik részletesen:

Főoldal | EKF Pontok

Közösségépítés innováció

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!