Ember a rács mögött

VEB2023 partner produkció
VEB2023 partner produkció

Várbörtön kiállítás

Belegondoltál már, hogy nem létezik bűn, büntetés és börtön nélküli világ? 

Az egykori Veszprémi Várbörtön területén kinézetében és tartalmában is megújuló Ember a rács mögött / Human behind the bar című börtönkiállítás ilyen elgondolkodtató kérdéseket taglal, veszprémi és általános történeteken keresztül.

Az új kiállítás 2023. novemberében nyitja meg kapuit, egyik fő érdekessége pedig, hogy a bejutás egy liften keresztül lehetséges csak, amely az egykori börtön volt őrbódéjának helyére vezet fel, így pont a kiállítás kellős közepébe csöppennek a látogatók.

A várbörtön egészen 2003-ig üzemelt városi börtönként, így egy igazán autentikus térbe érkezünk, ahol a folyosó jobb és bal oldalán történelmileg szélesebb perspektívában ismerkedhetünk meg a büntetéstörténet szakaszaival, míg a folyosóról nyíló 18 zárkában Veszprémhez és magához a korábban itt működő börtönhöz kapcsolódó mikrotörténetek várnak minket.

Megtudhatjuk például, milyen hangok vesznek körbe éjszaka egy börtönben, mennyi egy fogvatartott 1 évi költsége Magyarországon, vagy mi az a mozgatás? Interaktív formában tapasztalhatjuk meg az idő múlását zárt falakon belül, vagy éppen, hogy milyen érzés szégyenoszlopon állni. A kíváncsibb, borzongani vágyó látogatók azt is megtudhatják, milyen szigorú szabályrendszere volt régen a kínzásnak, vagy hogy mivel foglalkozott egy hóhér a hétköznapokban.

A kiállítás úgy vezet minket végig a börtön folyosóján és enged belátást a zárkákba, hogy mindvégig érződik a levegőben az autentikus börtön atmoszféra, hangulatában és kinézetében is megőrzi az igazi börtönök világát, így ejtve teljesen „rabul”, hogy igazán átérezzük, milyen lehet az élet a rácsok mögött.

Célunk, hogy európai hírű turisztikai és kulturális zászlóshajó programmá váljon a megújult tárlat, mely akár önmagában is Veszprémbe vonzza a látogatókat, de más programokkal összekötve is mindenképp útba ejtik az ide látogatók.

Fontos, hogy nem szeretnénk megmondani a látogatóknak, hogy mit gondoljanak a témáról, gondolkodtatni szeretnénk és elérni, hogy legyenek ők a kiállítás felfedezői. Ehhez az alábbi tartalmi síkokat igyekszünk bemutatni:

  • Nem létezik bűn, büntetés és börtön nélküli világ!
  • A Várbörtön is évszázadok óta Veszprém életének része!
  • A büntetés, a börtön és a rabok története igazából a közösség és az emberi sorsok története!
  • Az elítéltek a rácsok mögött és a szabadulásuk után is velünk élnek!

Nem titkolt vágyunk, hogy a kiállítás fő látogatói célcsoportja a gimnazista osztálykiránduló csoportok (14+ korosztály) legyenek, de emellett természetesen mindenkit várunk, akik érdeklődnek a történelem és a börtönök világa iránt: családosokat (14 éven felüli gyerekekkel), párokat, egyéni turistákat, helyi lakosokat vagy az ország másik végéből érkező turistákat, de akár külföldi itt nyaralókat is!

A kiállítótér hátsó végében található teremben egy múzeumpedagógiai tér is kialakításra kerül gimnazista csoportok részére, ahol múzeumpedagógusok által vezetett foglalkozásokon vehetnek majd részt az érdeklődő osztályok.

Megvalósító: Veszprém 2030 Kft., Laczkó Dezső Múzeum

Időpont: 2023 ősze

Helyszín: Veszprém

Partnerek: Induction Consulting Kft., Orlai Balázs kreatív vezető tervező, Stúdió Ránki Építőművészeti Kft., Modellab Stúdió Kft.

JÖVŐ IDŐ várbörtön

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!