Gizella Napok

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

Közel 20 helyszínen több mint 50 ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Gizella Napok május 2. és 8. között Veszprémben.

Veszprém kulturális életének meghatározó eseményét két év kihagyás után idén 29. alkalommal rendezik meg a Királynék Városában, amely ebben az évben Veszprém város és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közös szervezésében és támogatásával valósul meg.  

A történelmi felvonulásra idén május 7-én 17 órától kerül sor, a VEB2023 EKF támogatásának köszönhetően - a városrészi zászlók kerülnek bemutatásra, ahol Veszprém mind a 14 városrésze, valamint a pálinka lovagrendek és a helyi egyesületek is csatlakoznak. A szervezők a veszprémi állampolgárok csatlakozására is okvetlen számítanak.   

Népművészeti kirakodóvásár mellett idén minden eddiginél gazdagabb könnyűzenei kínálat is várja az érdeklődőket három helyszínen, az Óváros téren, a Hangvilla előtti téren és a Vár Áruház előtti téren. A FortunArt udvarban május 7-én és 8-án WAMP design vásár, street art és képzőművészeti performansz, workshopok és több kiállítás vár minden érdeklődőt, valamint itt kapnak helyet a VEB2023 EKF beszélgetések is. 

 A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a Gizella Napok több helyszínén is megjelenik majd. Május 7-én és 8-án délután VEB2023 EKF Percek címmel kötetlen beszélgetésekre várják az érdeklődőket a FortunArt udvarba, ahol az idei Magyar Mozgókép Fesztiválról, a Kulthálóról és a Pajta Programról, illetve az Utcakép Fejlesztési Program sikereiről és kihívásairólis szó esik majd. Emellett egy információs pontot is létesítenek a programsorozat idejére. 

Részletes program: 

Május 7. szombat 

16.30 - 16.45 Idén is lesz Magyar Mozgókép Fesztivál! 

16.45 - 17.00 Hogyan lehet a művészetnek közösségformáló ereje? Ismerjük meg a VEB2023 EKF Kultháló és Pajta Programját. 

17.00 - 18.00 VEB2023 EKF Bor Percek és borkóstoló 

Május 8. vasárnap (kerekasztal beszélgetések) 

14.00 – 14.45 Érdekességek és művészeti csemegék az VEB2023 EKF kerekasztalon  

14.45 – 15.30 Veszprém belvárosát vissza a veszprémieknek! VEB VELED! és az Utcakép Fejlesztési Program sikerei, kihívásai  

15.30 – 15.45 Közösségi ujjlenyomat 

A Gizella Napokhoz kapcsolódóan a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a KUNSZT! pályázatot hirdetett RAGYOGJ! – a plakát és a kreativitás ünnepe címmel, a felsőoktatási intézmények művészeti képzésben résztvevő hallgatók, illetve hivatásos grafikusok és tervezőgrafikusok számára. A beérkezett pályaműveket a szabadtéri plakátkiállítás alkalmával a belvárosban lehet megtekinteni. A plakátkiállítás és az azt kísérő plakáttervezési workshopokból álló programsorozat célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével ünnepeljük Európa Kulturális Fővárosát és egyben bemutassuk a plakát új vizualitásban betöltött szerepét. 

A Gizella Napok alatt, május 7-én veszi kezdetéta GyereKert gyermekfesztivál, amelynek keretében öt napra Gizella királyné udvarává változik a Színházkert. Az egészen gyermeknapig tartó programsorozat koncertekkel és számos meglepetéssel várja a kisgyermekes családokat. Május 7-én és 8-án, 15-én, 22-én és 29-én a Színházkertben megelevenedik a Lovarda, a Könyvtár, a Palota kert, a Lovag terem és a Trónterem is. A legkisebbek önfeledt szórakozásáróltöbbek között a Kaláka, Szalóki Ági, az Apacuka zenekar, a Rutkai Bori banda és Kovácsovics Fruzsinagondoskodik.  

#gizellanapok

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!