Gizella Napok

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Az ezeréves város ünnepe

Amikor mi veszprémiek igazából magunkat ünnepeljük. Igazi városi örömünnep - egy héten át, közel négytucat belvárosi helyszínen számtalan ingyenes zenei, képzőművészeti, egyházművészeti, irodalmi és családi szórakoztató programmal. Minden évben ez az első alkalom, amikor a várnegyed és a belváros utcái megtelnek és reggeltől estig, minden utcasarkon egy új élmény bukkan fel. A város ezeréves vallási hagyományát ápolva, mégis mostani korunk élményprogramjait kínálva ünnepeljük meg Boldog Gizella munkásságát, a város ezeréves történelmét. 

A Gizella Napok Veszprémben mindig is a helyi alkotóközösségek bemutatkozásának talán legfontosabb alkalma volt – ezeknek a kreatív erőknek adunk még nagyobb teret és számos, a VEB2023 által inspirált kezdeményezés mutatkozhat be 2023-ban: 

·       Veszprém 15 városrészi közössége hagyományos viseletben és az újonnan megálmodott szimbólumaikkal felöltöztetve vonulnak végig a város meghatározó pontjain.  

·       középiskolások álmodják meg István király és Gizella korának udvartartását egy országos alkotói pályázat keretében, a nyertes ötleteket meg is valósítják és egy történelmi divatshow-val csatlakoznak a felvonuláshoz.  

·       az EKF támogatással újra életre hívott Erkel Ferenc Fúvószenekar megmutatja a közösségi zenélés örömét. 

2023-ban „a Gizella” nemzetközi találkozások terepe is lesz. Felelevenítjük a mára már kissé kiüresedett hagyományt, hogy ez az a hét, amikor meghívjuk és vendégül látjuk testvérvárosainkat – nem csak a polgármestereket, hanem művészeiket, alkotóikat, hogy közösen idézzük fel (vagy találjuk meg újra) mi is az a különleges kapcsolat a két város között, ami annak idején megalapozta barátságunkat.  

Érkeznek hozzánk például irodalmárok Passauból, Saumurből, Tarnowból és Tartuból, akik muzsikusokkal, bábművészekkel mutatják meg érdekes saját világukat. Magyarra fordított műveikkel rendhagyó bemutatókon ismerkedhetünk meg, ahol az ívet az rajzolja meg, hogy miként viszonyul egymáshoz saját alkotói világuk és a város fogalomköre – párhuzamba helyezve a veszprémi alkotók városunkhoz fűződő viszonyával. 

Megvalósító: Veszprémi Programiroda NKft. 

Időpont: 2023. május 7-14.

Helyszín: Veszprém 

Partnerek: Kollégium Alapítvány, Közösség Kádártáért Egyesület, Művészetek Háza Veszprém, Országos Lengyel Önkormányzat 

#gizellanapok TeszVeszprém

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!