INOTA

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

A Centrum Production szervezésében megvalósuló, hazai és nemzetközi alkotókat felvonultató INOTA [re]opening című audiovizuális eseménysorozat és digitális platform a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros - VEB2023 EKF nyertes kulturális pályázataként rendhagyó módon enged betekintést a hatalmas ipari komplexum múltjába és titkos szegleteibe.

Az INOTA [re]opening keretein belül széles közönség ismerkedhet meg az Inotai Hőerőmű egyszerre kísérteties és impozáns épületegyüttesének exkluzív belső tereivel, a komplexum és a régió múltjával, valamint a legmodernebb technológia segítségével új, átértelmezett jelenével is. 

A projekt fő elemei a 2022 nyarán megrendezésre kerülő fényinstallációs események, melyeket csoportos vezetés keretében lehet megtekinteni. A komplexumhoz tartozó Művelődési Házban, valamint a hűtőtornyok egyikének kürtőjében tartjuk az installációkat, mindezt olyan módon, amely bőven túlmutat a „múzeum” szerű élményen, mivel a terek új funkciót és – szó szerint és átvitt értelemben – új megvilágítást kapnak: intelligens robotlámpákkal, lézerekkel, és nagyteljesítményű projektorok segítségével, valamint egyedileg az ezekbe a terekbe komponált zenei aláfestéssel történik meg a tér újra értelmezése, hallásunkat és látásunkat egyszerre befolyásoló térélményt létrehozva. A hűtőtornyok kürtőjében lévő lét megenged egy 360 fokos betekintést, mely reflektál világunkra, az univerzumra, a kürtő végén pedig kiszabadulva a térből egy másik világ tárulkozik elénk. Az élményt a kürtőbe egyedileg komponált zenei hangzásvilág tenné teljessé, mely zene a környezethez hűen az indusztriális hanghatásokból, valamint kontrasztként az univerzum éteri hangjaiból hoz létre kísérleti, intelligens, interaktív hangélményt.

A projekt másik eleme a 3D scannelt épületek digitalizálása azon célból, hogy a bemutatni kívánt komplexumot a közönség az otthonából, biztonságos és akadálymentes módon megtekinthesse. A használt technológiáknak- köszönhetően az inotai gyár digitális tereit a világ bármelyik pontjáról megtekinthetik online is, továbbá a létrejött virtuális tér akár 10 év múlva is visszatekinthető, ez által megőrizve az időközben esetleg bontásra ítélt inotai épületek és terek látványát a jövő számára.

inota

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!