Kapolcska program

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

A hatodik tehetség kutató- és fejlesztő Kapolcska Programban is marad a hagyományos „duális” modell: tehát a programot egy öt napos összművészeti tábor indítja, amely a hétvégi, 3 napos Kapolcska fesztivállal zárul. A „kapolcskázás” egyszerre jelent lelki feltöltődést, és aktív együttlevést. A különleges emberi, táji környezetben a gyermekek önfeledt, ám mégis profi produkciói a fesztivál során olyan erőt jelentenek, olyan „muníciót”, ami nehezen összevethető bármi mással… A program célja változatlan; a művészeti tartalom magas színvonalú megvalósításán túl minőségközpontú oktatást (összművészeti tábor) és szórakozást (fesztivál) nyújtani a 9-16 év közötti fiataloknak és a fesztiválra érkező családoknak.

Idén a táborban az eddigi években már jól ismert  9 szekció mellé újabb hat csatlakozott:

A Nemzetközi Cimbalom szekcióban két nap klasszikus, két nap népi, két nap jazz oktatást kaptak a fiatalok, valamint egy hangszerrel kapcsolatos kiállítást megnyitott Kapolcs egyik pajtájában.

A Kárpát-medence Népmesemondó szekciója az élő szavas hagyomány felélesztését, oktatását és bemutatását tűzte ki főbb céljául a Hetedhét Hatvan népmese fesztivált is szervező Csűrdöngölő Kulturális Egyesület segítségével.

A „Királykő” Régészeti szekció gesztorszervezete, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és munkatársai a  látvány-feltárással - több hónapi előkészítést követően - terepbejárással, fémkeresős kutatással, felszíni leletek bemérésével és összegyűjtésével, valamint a sáncátvágásos próbaásatással készültek a 12-15 éves fiatalok számára. A leletfeldolgozás – mosás, leltárazás, restaurálás is fontos része a szekciónak.

A „Kapolcska” Honismereti- és Fúvós zenei szekció támogatója a Honvédelmi Minisztérium. A híres és igen színvonalas Veszprémi Légierő Zenekar – Helyőrségi big band fúvós oktatással és kisebb koncertek megtartásával várta a fiatalokat Katona János alezredes, karmester vezetésével.

A Kínai szekció célja a nyelvtanulás, nyelvgyakorlás a Magyar- Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola segítségével, szervezésében.

 A tábort lezáró családias hangulatú összművészeti kisfesztivál három napja alatt 50-100 zenei, színházi, kiállítási – részben interakítv – programot láthatott a közönség. Az elmúlt években felléptek – többek között –  Pál István Szalonna, Érdi Tamás, Boros Misi, Szirtes Edina Mókus, Rákász Gergely, a Muzsikás Együttes, az Amadinda Együttes, a Talamba Ütősegyüttes, Csernik Szende, a Kolibri Színház, a Nemzeti Színház, a „Z” generáció együttes. A fesztivál alatt mind a fiatalok, mind a látogatók megismerhették a település emberi, táji, környezeti értékeit.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 18 óra 42 perc 47 másodperc
van hátra a megnyitóig!