Klassz a pArton

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Fesztivál, a fűbe heveredve

A Klassz a pARTon! Fesztivál nem egy a számos klasszikus zenei program közül, hanem olyan ingyenes rendezvénysorozat, amelyre bárki beülhet vagy járókelőként csatlakozhat, ha úgy tartja kedve. És tartja…  

Minden este tanúi lehetünk annak, hogy a „komolyzene” iránt egyáltalán nem érdeklődő nyaraló séta közben megtorpan, letámasztja a biciklit vagy akár egy ingatag SUP-on üldögél a vízben, és magával ragadja az évszázados muzsika. A nyaralás önfeledt pillanataiban az emberek elfelejtik rossz beidegződéseiket, és nyitottá válnak olyan világok megismerésére is, amelyre korábban nem voltak fogékonyak. 

„A zene mindenért kárpótol, még a látásért is, gyógyít, eloszlatja a félelemeket és a rettegést” – fogalmazott Érdi Tamás, látássérült zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője. 

Alapvető törekvésünk, hogy a klasszikus zene ne csak hagyományos közegében szólaljon meg, és azokhoz is eljusson, akik egyébként sohasem vagy ritkán találkoznak évszázados dallamokkal. A koncerttermek falain kívül, békák, tücskök, madarak megíratlan szólamai kíséretében Mozart, Chopin vagy Debussy muzsikája különleges frissességgel szól. A remekművek nagyságát mi sem mutatja jobban, minthogy a nyár harsány hangjaival is versenyre kelnek, és ünnepivé varázsolják az estéket. 

A fesztiválon a legnevesebb magyar és külföldi művészekkel találkozhat a közönség. A hagyományos koncertek mellett interaktív formában, klasszikus zenei stand-upokkal, operabeavatókkal, zenés beszélgetésekkel, tánc-és szalonkoncertekkel szeretnénk újfajta zenei élményt nyújtani a publikumnak. 

Az eltelt majdnem egy évtizedben tanúi lehettünk egy fiatal zenészgeneráció felnövekedésének, hiszen kezdetektől az egyik legfontosabb célunk volt, hogy lehetőséget adjunk ifjú tehetségeknek a bemutatkozásra. A hajdani zeneakadémisták ma már érett művészként térnek vissza a fesztiválra. 

A vízparti helyszíneken a színpad olyan, mintha a tó folytatása lenne, emellett kiemelkedő szépségű történelmi helyszínek is otthont adnak a fesztiválnak, amellyel a régió építészeti gyöngyszemeire is ráirányítjuk a figyelmet. 

Megvalósítók: Cimbora Alapítvány az Egészséges és Kulturált Gyermekekért

Időpont: 2023. 7. 10. – 8. 31.

Helyszínek: Régió-szerte

élő régió

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!