KözTerek

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

Pannon KözTér, Jutasi KözTér

Az EKF KözTerek létrehozásával célunk az, hogy személyes találkozóhelyek teremtsünk a közösségi szerveződések számára.

Programunk egyik kiemelt alapértéke a közösségépítés. Egy igazán izgalmas európai kulturális fővárost az ott élők tesznek élővé, tartalmassá. Ehhez fontos, hogy a különböző korosztályok, a különféle életkörülmények között élő lakosok találkozzanak egymással, megismerjék, megértsék és elfogadják egymást. A VEB2023 programban megálmodott közterek megnyitása és tartalommal való megtöltése ennek a dinamikus kapcsolatrendszernek teremt új lehetőségeket.

Veszprémben már 2021-ben két KözTér nyílt meg és ezek programokkal való megtöltésén folyamatosan dolgozunk partnereinkkel.  Főoldal | EKF Pontok

A KözTerek kialakítása és egyedisége

A közterek kialakításánál az a cél vezérelt minket, hogy olyan alapokat – tartalmat és funkciót – adjunk az egyes helyszíneknek, melyek figyelembe veszik azok sajátosságait, ugyanakkor közvetítik a Veszprém-Balaton 2023 Program eszmeiségét és alapértékeit is.

PANNON KözTér

A helyszín kialakításában azok a hallgatók, akik részt vettek a 2020/2021-es tanévben az EKF kurzuson látványterveket készítettek, amit aztán  tervezőink figyelembe vettek a megvalósítás során. Így került raklapbútor a közösségi térbe, és ehhez idomult a belső design és a színvilág is.

Közösségi alkalmak szerveződtek a helyszín kialakítására: kertrendezés, dísznövények ültetése, valamint a raklapbútorok festése kapcsán.

Helyszín jellemzői:

Egy kis projektterem (max 10 fő), egy nagyobb projektterem (max 20 fő) és egy közösségi tér (max 30 fő + terasz) alkotja a közösségi teret. Ezekhez kapcsolódik az iroda, mely a PE munkatársainak és a hallgatói képviselet munkabázisa.

A PANNON KözTér funkciói:

·       a Pannon Egyetem, mint EKF stratégiai partner EKF kommunikációs és szervező pontja

·      teret és helyszínt ad a hallgatói önszerveződéseknek

·      UNeECC (University Network of European Capitals of Culture) titkárság

·      helyszín az EKF pályázatok nyerteseinek projektjeik kidolgozásához

·       az egyetemi tanévre lebontott programterv visszatükrözi az EKF szellemiséget és értékrendet: közösségépítő, több generációt bevonzó társasjátékestek, közöttünk élő külföldiek bemutatására irányuló programsorozatok, filmklubok beszélgetőesttel, kulturális programok

·       az EKF program megvalósítói és partnerei számára foglalási rendszeren keresztül használható a kis és nagy projektterem, valamint a közösségi tér

·      Generációs híd koncepció kidolgozásának és megvalósításának színtere

A 2021-ben elindult műhelymunka sorozat keretén belül Generációs Híd koncepciót fogalmaztak meg a résztvevők, akiket a Pannon Köztér és az EKF munkatársai toboroztak: középiskolások, egyetemisták, nyugdíjas és aktív közösségszervezők. Az elképzelések több generációt megmozgató, bevonó események, rendezvények formájában valósulnak meg.

JUTASI KözTér

Egy különleges közösségi tér a lakótelep mikroközösségeinek bevonására: zeneovi, lego klub kicsiknek és nagyoknak, ismeretterjesztő szabadegyetemi előadások, családi műhelysorozatok... programok minden korosztálynak, programok, amelyek lehetővé teszik a találkozásokat.  

2021 óta rakjuk egymásra a Jutasi Köztér alkotóelemeit és 2023-ban még tágabbra nyitjuk az ajtaját. Ahogy sorban birtokba vesszük a futókört és megújulnak a parkok, úgy töltjük meg azokat is programokkal: szabadtéri jógával, nordic walking túrákkal, óvodai és iskolai kerítésrajz pályázattal, aszfaltrajz versenyekkel, fotó- és hanggyűjtő felhívásokkal és mindezekre építő közösségi játékokkal.  

A Jutasi Köztér részletes programja folyamatosan frissül, elérhető itt: Jutasi Köztér | Veszprém-Balaton 2023 (ekfpontok.hu)

TeszVeszprém

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!