Lókút, Új Huta Lókút- Rossbrunn 2023

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

“Célunk közösséget építeni a falu tősgyökeres és az utóbbi időben betelepült lakóiból. Nem szeretnénk, hogy a helyi hagyományok teljesen elfelejtődjenek, olyan kreatív módon szeretnénk megújítani azokat, hogy az így megálmodott programok minden korosztály számára kellően motíválóak legyenek. Reméljük, hogy a közös tevékenység során beszélgetések indulnak, emberi kapcsolatok, barátságok épülnek.”

2020-as adat szerint Lókúton a 481 fő lakosból 81 tizennégy éven aluli, közülük is 11 egy éven aluli. Azt hiszem, a korábbi népességfogyás után nem hangzik túlzásnak, ha ezt tartom legfőbb erőforrásunknak. Van kiért, és lesz kivel közös terveket, projekteket álmodni és megvalósítani. Ha pedig ezekkel a projektekkel otthonná tudjuk tenni a falut, akkor a helyben maradó lakosok révén bevétel is lesz, amiből új célokat tűzhetünk ki. A jó közösségi élet pedig a civil szervezetek elindulását, erősödését hozza magával. Aminek anyagi hatása is van, hiszen sikeres pályázatokkal ők is segíteni tudják a települést. Ilyenre példa épp a 2020- ban hivatalosan is megalakult nyugdíjas klubunk, akiknek sikeres pályázata révén nyáron két busznyi lókúti vehetett részt ingyenes kiránduláson, lovagitornán és vacsorán Sümegen. Már az is jelez valamit, hogy első pályázatukat az összes lakóra gondolva írták. Amikor 2020-ban az EKF Pajta Program pályázatát készítettük, annak reményében tettük, hogy ez valami új, jó inspirációt ad majd közösségi életünk felélesztéséhez. Jó látni, hogy örömmel jönnek egy-egy programra, és időről időre új, kíváncsi arcok is feltűnnek. 

Mert valamiképp hatással kezd lenni ránk. És érdekes azt is megtapasztalni, hogy igényt is támaszt. Elkezdenek áramlani ötletek, gondolatok, kérések. Kommunikálunk. Működünk. Egy önkormányzatnak ez a lényege. 

Helyszín: A templom alatti dombon, 100 éves iskola épületében található a felújított közösségi színtér

Pajta Lókút pajta

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!