Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben és a Balatonon

VEB2023 szervezés Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi
VEB2023 szervezés Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi

Négy nap mozi

2023-ban már harmadik alkalommal szervezzük meg Veszprémben és a Balatonon a Magyar Mozgókép Fesztivált, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, ifjúsági programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmkedvelőket.

A magyar film brandje építésének jelentőségét, a filmes- és általában a mozgóképes szakma és a közönség kapcsolata erősítésének fontosságát felmérve, valamint Veszprém városa televíziós fesztiválja hagyományához kapcsolódva a Nemzeti Filmintézettel közösen gondoltuk újra a magyar film ünnepét. A korábban évtizedekig Budapesten tartott Szemle a 2020-ban nagy sikerrel megrendezett Filmpiknik felszabadult, vízparti életérzésével ötvözve vált a Magyar Mozgókép Fesztivállá 2021-től. 

Az új helyszín új lendületet is adott a fesztiválnak, az ország legkedveltebb nyaralórégiójában új közönségre is talált a magyar film. A Fesztivál talán legfőbb vonzereje, hogy balatoni sétányokon, strandokon, vagy akár veszprémi várban lehet megnézni a legfrissebb magyar filmeket. 

Minden létező filmzsánerrel találkozhatunk: nagy- és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, animációk, sorozatok és kísérleti filmek is vászonra kerülnek. A vetítések előtt és után közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések, esténként pedig koncertek és filmes tematikákra épülő gasztro programok közül választhatunk. A Fesztivál nem csak a magyar filmek rajongóié, itt van lehetősége találkozni a teljes magyar mozgóképiparnak, az esemény keretein belül megrendezett szakmai programokon. 

A fesztivál keretei között adjuk át a Magyar Mozgókép Díjat és az Életmű Díjat is: a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással dönt a díjakról, melyeket a fesztivál zárónapján adnak át ünnepélyes gála keretein belül.

Nem titkolt szándékunk, hogy a Fesztivál, mint a legnagyobb filmes ünnep jelenléte a régiónkban erősítse, inspirálja a meglévő filmes közösségeket és akár újakat is életre hív. A felnövekvő filmes generációt a Mobil Balaton diákoknak szóló filmversennyel szólítjuk meg, de a Pannon Egyetem, METU, MOME és az SZFE hallgatói, mint a jövő kreatív szakemberei is bemutatkoznak az eseményen. 

A MAGYAR FILM ÚJRA OTTHONRA LELT VESZPRÉMBEN ÉS A BALATONON

Veszprém két évtizeden át, 1971 és 1991 között volt házigazdája a Magyar Tévétalálkozónak. A filmvetítések mellett a televíziótársaságok képviselőinek nemzetközi találkozójára is itt került sor minden évben. Az eseménynek a város aktív részese volt: intézmények, vállalatok adtak otthont a helyszíni bemutatóknak, szakmai vitáknak, társadalmi zsűri működött, amelynek tagjai a lakosság köréből verbuválódtak. Az esemény fő helyszíne a Dimitrov Megyei Művelődési Központ volt. 

Megvalósító: VEB2023

A program a Nemzeti Filmintézet támogatásával  valósul meg.

Időpont: 2023. 06. 07-10.

Helyszín: Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred

Honlap: https://mozgokepfesztival.hu/

Partnerek: Magyar Filmakadémia, Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete, Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, MOME, METU, Pannon Egyetem, Színház-és Filmművészeti Egyetem, Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma

Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál JÖVŐ IDŐ

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 50 nap 19 óra 26 perc 06 másodperc
van hátra a megnyitóig!