Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben és a Balatonon

VEB2023 szervezés Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi
VEB2023 szervezés Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi

Négy nap mozi

2023-ban már harmadik alkalommal szervezzük meg Veszprémben és a Balatonon a Magyar Mozgókép Fesztivált, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, ifjúsági programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmkedvelőket.

A magyar film brandje építésének jelentőségét, a filmes- és általában a mozgóképes szakma és a közönség kapcsolata erősítésének fontosságát felmérve, valamint Veszprém városa televíziós fesztiválja hagyományához kapcsolódva a Nemzeti Filmintézettel közösen gondoltuk újra a magyar film ünnepét. A korábban évtizedekig Budapesten tartott Szemle a 2020-ban nagy sikerrel megrendezett Filmpiknik felszabadult, vízparti életérzésével ötvözve vált a Magyar Mozgókép Fesztivállá 2021-től. 

Az új helyszín új lendületet is adott a fesztiválnak, az ország legkedveltebb nyaralórégiójában új közönségre is talált a magyar film. A Fesztivál talán legfőbb vonzereje, hogy balatoni sétányokon, strandokon, vagy akár veszprémi várban lehet megnézni a legfrissebb magyar filmeket. 

Minden létező filmzsánerrel találkozhatunk: nagy- és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, animációk, sorozatok és kísérleti filmek is vászonra kerülnek. A vetítések előtt és után közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések, esténként pedig koncertek és filmes tematikákra épülő gasztro programok közül választhatunk. A Fesztivál nem csak a magyar filmek rajongóié, itt van lehetősége találkozni a teljes magyar mozgóképiparnak, az esemény keretein belül megrendezett szakmai programokon. 

A fesztivál keretei között adjuk át a Magyar Mozgókép Díjat és az Életmű Díjat is: a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással dönt a díjakról, melyeket a fesztivál zárónapján adnak át ünnepélyes gála keretein belül.

Nem titkolt szándékunk, hogy a Fesztivál, mint a legnagyobb filmes ünnep jelenléte a régiónkban erősítse, inspirálja a meglévő filmes közösségeket és akár újakat is életre hív. A felnövekvő filmes generációt a Mobil Balaton diákoknak szóló filmversennyel szólítjuk meg, de a Pannon Egyetem, METU, MOME és az SZFE hallgatói, mint a jövő kreatív szakemberei is bemutatkoznak az eseményen. 

A MAGYAR FILM ÚJRA OTTHONRA LELT VESZPRÉMBEN ÉS A BALATONON

Veszprém két évtizeden át, 1971 és 1991 között volt házigazdája a Magyar Tévétalálkozónak. A filmvetítések mellett a televíziótársaságok képviselőinek nemzetközi találkozójára is itt került sor minden évben. Az eseménynek a város aktív részese volt: intézmények, vállalatok adtak otthont a helyszíni bemutatóknak, szakmai vitáknak, társadalmi zsűri működött, amelynek tagjai a lakosság köréből verbuválódtak. Az esemény fő helyszíne a Dimitrov Megyei Művelődési Központ volt. 

MobilBalaton 2023 – A Cinemira és a Magyar Mozgókép Fesztivál videóversenye

A Magyar Mozgókép Fesztivál és a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál VIDEÓVERSENYT hirdet 20 év alattiaknak.

Legyél te is filmes! Forgass filmet, akár a mobiloddal, és nyerj értékes filmes díjakat!

Részletek a linkre kattintva!

Megvalósító: VEB2023

A program a Nemzeti Filmintézet támogatásával  valósul meg.

Időpont: 2023. 06. 07-10.

Helyszín: Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred

Honlap: https://mozgokepfesztival.hu/

Partnerek: Magyar Filmakadémia, Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete, Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, MOME, METU, Pannon Egyetem, Színház-és Filmművészeti Egyetem, Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma

Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál JÖVŐ IDŐ

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!