Másik Balaton

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

Ökológiai kulturális kreatívok hegyen-völgyön át

Létezik a zsúfolt strandok, menő éttermek és medencés nyaralók mögött, a szőlőhegyek közt alig láthatóan egy Másik Balaton. Olyan emberek alkotják, akik közül sokan kertet művelnek, állatokat gondoznak, természetes anyagokból építik házukat, vigyáznak a talajra és a vizekre, munkájukkal gazdagítják, nem rombolják a tájat. Eljött az ideje, hogy láthatóvá tegyük tevékenységüket, hiszen civilizációs válságaink közepette egyre többen érdeklődnek a természettel együttműködő életmódok iránt. Interjúk formájában kutatunk fel minél több értéktársat a térségben, 5 településen szervezünk találkozókat, hogy jobban megismerjük egymást, megosszuk tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól.  

A legelszántabbak 2023 nyarán együtt töltenek 5 napot a Balaton-felvidéki Hideg-hegyen, hogy az ország távolabbi részeiből is érkező érdeklődőkkel és szakértőkkel közösen keressék a válaszokat és gyakorlatban próbálják ki mi minden kell ahhoz, hogy valaki a XXI. században természetközeli életmódot tudjon megvalósítani. A gazdálkodáson és természetes építési megoldásokon kívül az energia és vízellátás, a testi-lelki egészség, a közösségek és a gyermekek jövőjének kérdésköre is beletartozik abba a nagy csomagba, amivel reményeink szerint közösen alakítjuk tovább e Másik Balaton sorsát.  

Helyszínek és fókuszok a 2023-as programok során:

Április, Barnag: Egészséges gazdálkodás - fókuszban a regeneratív tájhasználat 

Május, Vöröstó: Természetes otthon - fókuszban az ökológiai építészet és szelíd technológiák 

Június, Vászoly: Együttműködő közösségek - fókuszban a közösségi döntéshozás, közösségi irányítás, kaláka  

Július, Pécsely: "Tájban élő ember" képző tábor - fókuszban a tájban élő ember egészséges, szelíd megoldásokat alkalmazó, együttműködő közösségben működő életmódja és módszerei, tematikus képzés formájában, elmélyülős elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében.

Augusztus, Dörgicse: Egészség és lelki harmónia - fókuszban az egészséges életmód, táplálkozás, mozgás, meditáció

Szeptember, Pécsely: Oktatás és kultúra - fókuszban az alternatív oktatási módszerek, együttműködő kommunikáció, hagyományokhoz kapcsolódó ünnepeink

Megvalósító: Mindenegyüttmegy Egyesület

Helyszíne: Pécsely, Barnag, Vászoly, Dörgicse, Vöröstó

Időpont: 2023 április-szeptember

Törékeny Balaton

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!