Nagyvázsonyi vízimalom revitalizációja

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Újraéled a nagyvázsonyi vízimalom! A projekt szándéka visszaemelni a nagyvázsonyi vízimalom kulturális, történelmi és gazdasági jelentőségét a helyi és regionális köztudatba.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program segítségével újra régi fényében tündökölhet a nagyvázsonyi vízimalom, amely a felújítást követően alkalmassá válik kulturális programok, állandó és időszakos kiállítások befogadására, közösségi funkciók ellátására, és pihenőhelyet nyújt kéktúrázóknak és zarándokoknak. 

Már-már elfeledett a nagyvázsonyi vízimalom, pedig írásos emlékek szerint 1750-től már biztosan őröltek itt, a malom funkciónak pedig 1963-ban szakadt vége. Azóta egy darabig lakóházként élt tovább, majd fokozatosan leromlott. Egy malom mindig közösségi tér volt, a folyamatos üzem és a forgalom miatt egy állandó találkozási pont, valamint a technikai haladás úttörője is, nem véletlen, hogy a vízimalmokban az elsők között tűnt fel elektromos árammal működő világítás.

A projekt során a Vázsonyi Malom Nonprofit Kft. tagjai folyamatosan dokumentálják és teszik elérhetővé a vízimalom helyreállításának folyamatát és az épület történetét. Feldolgozzák Wöller István veszprémi malomkutató hagyatékát, amit a gödöllői Szent István Egyetem gondoz. Az 1950-es években utoljára ott dolgozó molnár még élő leszármazottaival készítenek interjúkat, az anyagokat pedig elérhetővé teszik a helyszíni kiállításon és a malom honlapján. 

nagyvázsonyi vízimalom

Az állandó kiállításon megismerhető lesz a malom múltja és kapcsolata a pálos kolostorral, a nagyvázsonyi Kinizsi várral, a Zichy családon keresztül a Zichy kastéllyal. Bemutatják a kortársak visszaemlékezései alapján azt az időszakot, amikor a vízimalom a mindennapi élet pezsgő helyszíne volt.

Rekonstruálják az eredetihez hasonló vízkereket mint művészeti installációt, ipar- és képzőművészek, valamint közösségi pályázók és önkéntesek bevonásával. Szerveznek alkotótábort is, így a tervezési folyamatban egyaránt érvényesülhetnek építészeti, mérnöki, művészeti, tájépítészeti és ökológiai szempontok is. 

Időszakos programok is születnek, amelyek segítségével a malom ismét bekapcsolódik Nagyvázsony vérkeringésébe. Másrészt a vízkerék felújításával egy látványos attrakció is létrejön, ami miatt a kéktúrázók és a Veszprém megyéből vagy távolabbról odalátogatók is szívesen felkeresik a Kinizsi vártól pár száz méterre található malmot.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!