Nemzetiségi Fesztivál az Agóra szervezésében

VEB2023 szervezés
VEB2023 szervezés

2023 augusztusában viselet- és divatbemutatókkal, mesterségbemutatókkal, koncertekkel, táncbemutatókkal, színdarabokkal, ételkóstolókkal, kreatív gyermekfoglalkoztató programokkal és játszóházakkal - igazi nemzetiségi kulturális kavalkáddal töltjük meg a Kálvin János Parkot!

Az Agóra szervezésében korábban számos nemzetiségi nap keretében találkozhattunk, ismerhettünk meg a veszprémi identitásban fontos szerepet betöltő nemzetiségi csoportokat, de ezúttal egy nagy, közös együttlétet tervezünk. A nemzetiségek nem elszigetelten jelennek meg, hanem együtt, egy rendezvény keretein belül ismerhetik meg egymást és mutathatják meg értékeiket a látogatóknak. Személyes élményeken keresztül tapasztalhatjuk meg, milyen értékei vannak mindannak, hogy a többségi kultúrán belül egy kis közösség is megőrizheti a maga kultúráját, tradíciót. Szintén erénye a programnak, hogy az együttélés kultúráját is megteremti, amennyiben a többségi és a nemzetiségi kultúra nem pusztán egymás mellett él, hanem egymást áthatva, egymás értékeit felerősítve képes kulturális teljesítményekre. 

Mindebben partnereink lesznek a veszprémi ukrán, örmény, lengyel, valamint német nemzetiségi önkormányzatok - de a korábbi hasonló rendezvényekhez képest újító jellegű az a kezdeményezés, hogy országos szervezetekkel dolgozunk és külföldi művészek bemutatkozására is lehetőséget adunk a fesztivál programjában.  

Kiemelt hangsúlyt kapnak a gasztronómiai hagyományok is. Ezek azok az élmények, amelyek talán a legkönnyebben nyitják meg az utat az érdeklődők számára egy-egy nemzetiség kulturális értékeihez. A fesztivál során a hagyományos kóstolók mellett vállalkozókat is szeretnénk bevonni, hogy az ételek - régi és új formájukban egyaránt - minden részt vevő számára (és talán majd a fesztiválon túl is) megismerhetők, megkóstolhatók, vagy akár hazavihetők legyenek.  

Megvalósító: Agóra Veszprém Kulturális Központ 

Időpont: 2023.08. 12-13. 

Helyszín: Veszprém, Kálvin János park 

 

hidak

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!