Nyitott Udvarok – Beszélő Házak

VEB2023 pályázati együttműködés VEAB Székház udvara
VEB2023 pályázati együttműködés VEAB Székház udvara

Veszprémi Történetek

A Veszprémi Történetek a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete kezdeményezésére indított Beszélő Városok – Beszélő Házak projekt keretében megvalósuló programsorozat és kötet, melyek célja a város interkulturális örökségének, sűrített történelmének sokoldalú bemutatása. Veszprém múltjának mikroszkopikus feltárása, biográfiákon, életutakon, konkrét történetek formájában történő megismerése eredményeként az egykor élt emberek szinte ismerősökként jelennek meg, ami megkönnyíti a városhoz való kapcsolódást. Az üzenet közvetítéséhez történészeket, levéltárosokat, zenészeket, irodalmárokat, társadalom-, és természettudósokat, építészeket és az épített örökség szakértőit hívjuk segítségül. A különböző területek összekapcsolásával a meglévő, pontszerűen működő kulturális attrakciókat, helytörténeti érdekességeket egységes élményláncra fűzve mutatjuk be.  

A kutató- és gyűjtőmunka eredményeit 2023 őszén, a Szent Mihály-napi programokhoz illeszkedően mutatjuk be – kinyitva a veszprémi belváros udvarait. Célunk, hogy a művészet eszközeivel bevonjuk és a projekt tevékeny részesévé tegyük a veszprémi közösséget is. A nyitott udvarokhoz egy új kötet kapcsolódik, amely a Beszélő Városok – Beszélő Házak sorozat részeként a kőszegi és keszthelyi kiadványokat követve jelenik meg.  

A helyszíneket, történeteket és személyeket úgy választottuk ki, hogy a veszprémi várostörténet, kulturális örökség lehető legátfogóbb portréját kínáljuk az érdeklődőknek. Megjelenik egyebek mellett a város egyházi földesurainak ellentmondásos, kultúrapártoló, ugyanakkor konzervatív szerepe. 

Megvalósító: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Időpont: 2023. szeptember 16.

Helyszín: Veszprém

tükörkép

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!