Otthonra találni a művészetben

Pályázati együttműködés
Pályázati együttműködés

Művészetterápia hajléktalanoknak

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié! Az alkotási folyamatban otthonra találhatunk! Kreativitásunk kibontakoztatása által önmagunkhoz és a környezetünkhöz kapcsolódhatunk!  Az Otthonra találni a művészetben című projekt, alapfilozófiánkból kiindulva, összekapcsolja a művészetet a társadalmi felelősségvállalással. Felhívjuk mindenki figyelmét az alkotás felszabadító erejére, ami a társadalom peremén élők számára is elérhetővé válik a munkánk segítségével.  A megvalósító csapat tagjai szociális érzékenységű művészek (fotóművész, grafikus) és a művészet iránt elkötelezett szociális szakemberek (művészetterapeuta, szociális munkás). 

A projekt első pillérét az egymást követő művészetterápiás foglalkozásaink jelentik, amely során a hajléktalanná vált emberek reménytelennek tűnő helyzetükből kilépve aktív alkotókká válhatnak. A színek, formák játékos felhasználásával életükben pozitív változásokat érhetünk el. A művészetterápiás folyamatban megtapasztalhatják a szeretettel teljes kapcsolódást önmagukhoz, környezetükhöz, felismerve saját, rejtett értékeiket, erőforrásaikat az alkotómunka segítségével. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza lakói jelentik a projekt első részében megszólított embereket, akikkel 2023 januárjától kezdve 15 héten át találkozunk a folyamat során.  

A projekt második pillérét képező kiállítások által az alkotók kilépnek a világ elé.  A művészetterápiás munka képzőművészeti alkotásait Veszprémben a Művészetek Háza Magtár terében állítjuk ki, és az alkotó folyamatról készült fotókat a szintén Veszprémben található Szilágyi László Utcagalériában mutatjuk meg az érdeklődő közönségnek.  A kiállításokon keresztül a többségi társadalom számára is közelebb hozzuk az otthon nélküliek ismeretlen, de nagyon is emberi világát.

 

Ez a megrendítő és szívhez szóló bemutatkozás rendkívüli jelentőséggel bír az otthontalan alkotók számára, akik értéket teremtve megmutathatják saját különlegességüket, egyedi és megismételhetetlen emberi arcukat, ami gyógyító erővel hathat vissza rájuk. Ugyanakkor a többségi társadalom számára is fontos a kapcsolódás új dimenzióit megnyitni és a hajléktalan emberek felé irányuló viszonyulást gyógyítani, erősítve mindezek által a társadalmi integrációt.  

Az Otthonra találni a művészetben című projekt harmadik pillérében a jövő generációjára is gondolunk, illetve a szemléletformálás alternatív csatornáit használjuk. A kiállítások helyszínén múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezünk, amikkel a diákokat is segítjük az empatikus megértés felé a megszokott gondolkodásmódok tágításának útján.  A lakosság számára a Jutasi KözTérben meghirdetésre kerülő, a projekt folyamatát bemutató előadások, workshopok pedig lehetőséget teremtenek a párbeszédre. Célunk, hogy teret kaphassanak a különféle nehéz érzések, mint pl. félelem, aggodalom, de emellett az együttérzés, a szolidaritás és talán a csodálat hangjai is, hogy megszülethessen az a felismerés, mennyire fontos, hogy mindannyian otthon lehessünk Veszprémben, vagy máshol a világban. 

Megvalósító: Finart Design Kft.

Időpont: 2023

Helyszín: Veszprém

Partnerek: Veszprémi Érseki Főiskola, Kapu Egyesület, Magyar Máltai Szeretetszolgálat

hidak

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 50 nap 18 óra 33 perc 44 másodperc
van hátra a megnyitóig!