Otthonra találni a művészetben

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Művészetterápia hajléktalanoknak

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié! Az alkotási folyamatban otthonra találhatunk! Kreativitásunk kibontakoztatása által önmagunkhoz és a környezetünkhöz kapcsolódhatunk!  Az Otthonra találni a művészetben című projekt, alapfilozófiánkból kiindulva, összekapcsolja a művészetet a társadalmi felelősségvállalással. Felhívjuk mindenki figyelmét az alkotás felszabadító erejére, ami a társadalom peremén élők számára is elérhetővé válik a munkánk segítségével.  A megvalósító csapat tagjai szociális érzékenységű művészek (fotóművész, grafikus) és a művészet iránt elkötelezett szociális szakemberek (művészetterapeuta, szociális munkás). 

A projekt első pillérét az egymást követő művészetterápiás foglalkozásaink jelentik, amely során a hajléktalanná vált emberek reménytelennek tűnő helyzetükből kilépve aktív alkotókká válhatnak. A színek, formák játékos felhasználásával életükben pozitív változásokat érhetünk el. A művészetterápiás folyamatban megtapasztalhatják a szeretettel teljes kapcsolódást önmagukhoz, környezetükhöz, felismerve saját, rejtett értékeiket, erőforrásaikat az alkotómunka segítségével. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza lakói jelentik a projekt első részében megszólított embereket, akikkel 2023 januárjától kezdve 15 héten át találkozunk a folyamat során.  

A projekt második pillérét képező kiállítások által az alkotók kilépnek a világ elé.  A művészetterápiás munka képzőművészeti alkotásait Veszprémben a Művészetek Háza Magtár terében állítjuk ki, és az alkotó folyamatról készült fotókat a szintén Veszprémben található Szilágyi László Utcagalériában mutatjuk meg az érdeklődő közönségnek.  A kiállításokon keresztül a többségi társadalom számára is közelebb hozzuk az otthon nélküliek ismeretlen, de nagyon is emberi világát.

 

Ez a megrendítő és szívhez szóló bemutatkozás rendkívüli jelentőséggel bír az otthontalan alkotók számára, akik értéket teremtve megmutathatják saját különlegességüket, egyedi és megismételhetetlen emberi arcukat, ami gyógyító erővel hathat vissza rájuk. Ugyanakkor a többségi társadalom számára is fontos a kapcsolódás új dimenzióit megnyitni és a hajléktalan emberek felé irányuló viszonyulást gyógyítani, erősítve mindezek által a társadalmi integrációt.  

Az Otthonra találni a művészetben című projekt harmadik pillérében a jövő generációjára is gondolunk, illetve a szemléletformálás alternatív csatornáit használjuk. A kiállítások helyszínén múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezünk, amikkel a diákokat is segítjük az empatikus megértés felé a megszokott gondolkodásmódok tágításának útján.  A lakosság számára a Jutasi KözTérben meghirdetésre kerülő, a projekt folyamatát bemutató előadások, workshopok pedig lehetőséget teremtenek a párbeszédre. Célunk, hogy teret kaphassanak a különféle nehéz érzések, mint pl. félelem, aggodalom, de emellett az együttérzés, a szolidaritás és talán a csodálat hangjai is, hogy megszülethessen az a felismerés, mennyire fontos, hogy mindannyian otthon lehessünk Veszprémben, vagy máshol a világban. 

Kiállításmegnyitók

2023.05.06. (szombat) 17:00 - Szilágyi László utcagaléria 

Otthonra találni a művészetben c. projekt keretében megvalósuló művészetterápiás folyamatról készült fotók kiállítása

2023.05.20. (szombat) 17:00 - Magtár kiállítótér (a várban a Dubniczay Palota udvaráról nyíló kiállítótér)

Otthonra találni a művészetben c. projekt keretében született képzőművészeti alkotások kiállítása

Megvalósító: Finart Design Kft.

Időpont: 2023

Helyszín: Veszprém

Partnerek: Veszprémi Érseki Főiskola, Kapu Egyesület, Magyar Máltai Szeretetszolgálat

hidak

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!